Društvo

Misija OEBS-a u Crnoj Gori podržava trening moderiranja komentara

Kako bi podržala medijske kuće u moderiranju komentara na internetu, Misija OEBS-a u Crnoj Gori organizuje obuku za predstavnike pet medija iz Crne Gore od 12. do 17. avgusta 2019. godine u Podgorici, saopšteno je iz Misije OEBS-a.
Misija OEBS-a u Crnoj Gori podržava trening moderiranja komentara
Portal AnalitikaIzvor

Bivši urednik BBC-jeve službe za monitoring Stiven Herman predstavio je novinarima najbolje međunarodne prakse kada je moderiranje komentara internet korisnika u pitanju. Obuka je bazirana na „Smjernicama za moderiranje komentara korisnika“ i Etičkom kodeksu, dokumentima razvijenim pod pokroviteljstvom Misije.

Otvarajući trening, Herman je rekao da mu je drago što dijeli svoje znanje sa novinarskim organizacijama u Crnoj Gori, kako bi im pomogao da prepoznaju mogućnosti i suoče se s izazovima upravljanja interaktivnošću i komentarima na portalima i platformama društvenih medija.

„Postoje velike mogućnosti, a takođe i stvarne poteškoće, u moderiranju komentara uz istovremeno poštovanje slobode izražavanja i promovisanje rasprave, a sve bez zalaženja u zloupotrebu i netrpeljivost“, kazao je Herman.

Menadžer Programa za medije u Misiji OEBS-a Daniel Blank kazao je da mediji u današnjem svijetu nude nove i uzbudljive mogućnosti za internetski dijalog i interakciju sa svojom publikom. „Ali, komentari korisnika ponekad mogu biti zloupotrebljeni i preći u govor mržnje i podsticanje na nasilje – uključujući i diskriminaciju po osnovu pola“, rekao je Blank.

“Takvi komentari ne samo da štete ugledu medija, već izdavača mogu izložiti zakonskim procedurama zbog promovisanja govora mržnje. Linija između slobodnog govora i govora mržnje može biti veoma zamagljena, i moderatori medijskih portala imaju važnu, ali i izazovnu ulogu u profesionalnom upravljanju neprimjerenim komentarima, u skladu sa međunarodnim standardima“, rekao je Blank.

Podrška zdravom, demokratskom, nezavisnom i profesionalnom medijskom okruženju u Crnoj Gori je u velikoj mjeri u fokusu rada Misijinog Programa za medije. U martu ove godine, Misija je podržala izradu Smjernica koje razrađuju pravila, etičke standarde i uputstva o tome kako moderirati komentarima čitalaca na internet portalima.

Portal Analitika