Društvo

Od danas rigorozne kazne

Novim zakonom nije dozvoljeno pušenje u bilo kojoj prostoriji ili dijelu gdje se konzumiraju hrana i piće.
Od danas rigorozne kazne
PobjedaIzvor

Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda stupa na snagu danas, osam dana od objavljivanja u Službenom listu Crne Gore, čime počinje zabrana pušenja u zatvorenom prostoru.

Ovim zakonom, koji su poslanici u parlamentu usvojili 31. jula, zabranjuje se upotreba duvanskih proizvoda u javnim zatvorenim prostorijima, osim u kazinima.

Takse

Stupanjem na snagu novog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda prestaje da važi Zakon o taksama i više neće biti moguće plaćati takse da bi u nekom dijelu objekta bilo dozvoljeno pušenje. Postoji mogućnost određivanja posebnog dijela prostora koji vlasnik, odnosno korisnik odredi isključivo za tu namjenu. Zakonom su jasno propisani uslovi izolacije, površine, pozicije i opreme tog dijela prostora. Prostorija, prema ovim kriterijumima, mora da bude izolovana na način da nije moguć protok duvanskog dima u ostatak prostora, a površina ne smije da bude manja od 10 metara kvadratnih, da zauzima više od 20 odsto radnog, odnosno javnog prostora i ne smije da bude namijenjena za prolaz u druge prostore.

Novim zakonom nije dozvoljeno pušenje u bilo kojoj prostoriji ili dijelu gdje se konzumiraju hrana i piće.

Uvažen je zahtjev Privredne komore i priređivača igara na sreću koji su izuzetak, a kazina su izrazila spremnost da pored specifičnih ventilacionih aparata i prečišćivača vazduha plaćaju i takse u iznosu koji odredi Vlada. Zakonom je strogo zabranjeno konzumiranje duvanskih proizvoda u bilo kom dijelu zatvorenog prostora u kom se obavlja vaspitno-obrazovna djelatnost, zdravstvena djelatnost, proizvodnja, kontrola i promjet ljekova i medicinskih sredstava, te obezbjeđuje boravak i ishrana djece, učenike i studenata. Pored toga, zabranjeno je pušenje i u prostorijama gdje se obavlja prijem, smještaj i njega osoba u stanju socijalne potrebe i starih osoba, održavaju kulturne, zabavne, sportske i druge manifestacije, priredbe i takmičenja, sjednice i drugi organizovani skupovi, kao i u prostorima gdje se obavlja trgovinska djelatnost i proizvodnja, skladištenje i promet hrane.

- Javni prostor je i otvoreni ograđeni dvorišni prostor vaspitno-obrazovnih i zdravstvenih ustanova i otvoreni ograđeni prostor na kom se obavljaju javna snimanja i emitovanja programa bilo koje vrste i održavaju kulturne i zabavne priredbe – precizirano je, pored ostalog, u zakonu. Ovim aktom se propisuje i zabrana stavljanja u promet duvanskih proizvoda čije pakovanje nema zdravstveno upozorenje koje ima tekstualno i slikovno upozorenje, a ono mora da pokriva po 65 odsto prednje i zadnje spoljašnje površine pojedinačnog pakovanja. kazne

Za one koji budu kršili odredbe ovog zakona predviđene su novčane kazne od 500 do 20.000 eura.

Portal Analitika