Region

Crnogorska partija ponovo traži crnogorski jezik u Vrbasu

Crnogorska partija uputila je zahtjev za uvođenje crnogorskog jezika u Vrbasu.
Crnogorska partija ponovo traži crnogorski jezik u Vrbasu
Portal AnalitikaIzvor

Ova partija je uputila Savjetu za nacionalne manjine Vlade Srbije zahtjev da u skladu sa svojim ovlašćenjima preduzme mjere da se crnogorskoj nacionalnoj zajednici omogući “ostvarivanje zakonom i Ustavom garantovanih manjinskih prava u opštini Vrbas”.

“Lokalna samouprava u Vrbasu od 2010. godine i pored više zahtjeva od strane Crnogorske partije i jasne preporuke ombudsmana, izbjegava zakonsku obavezu da u službenoj upotrebi na svojoj teritoriji pored srpskog, mađarskog i rusinskog, uvede i crnogorski jezik i pismo”, stoji u saopštenju Crnogorske partije objavljenom na njihovoj Fejsbuk stranici.

Zahtjev je, kako se navodi, upućen pošto je u Skupštini Srbije premijerka Ana Brnabić izjavila da Savjet za nacionalne manjine, kojim ona predsjedava, nije upoznat s tim problemom, ali da, ako su ispunjeni svi zakonski uslovi, nema prepreke da se crnogorski jezik uvede u službenu upotrebu u opštini Vrbas.

Savjet za nacionalne manjine Vlade Srbije prati i razmatra stanje ostvarivanja prava nacionalnih manjina i predlaže mjere za unapređenje ravnopravnosti njihovih pripadnika.

Crnogorska partija je podsjetila na normu Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma koji u članu 11. u stavu 2. glasi: “Jedinica lokalne samouprave će obavezno svojim statutom uvesti u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo nacionalne manjine ukoliko procenat pripadnika te manjine u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji dostiže 15 odsto prema rezultatima posljednjeg popisa stanovništva, najkasnije u roku od 90 dana od dana utvrdivanja zakonom propisanih uslova.”

U opštini Vrbas, po posljednjem popisu, živi 7.353 pripadnika crnogorske zajednice, što čini 17,5 procenata od ukupnog broja stanovnika opštine, navodi se u saopštenju.

Portal Analitika