Politika

Za sedam dana odlučiće da li će napustiti fotelje

Formalni akt o napuštanju vlasti u Budvi Crnogorska će koalicionim partnerima uputiti danas. O daljim koracima, koji bi uključivali zahtjev za smjenu predsjednika opštine, povlačenje njihovih funkcionera sa pozicija u lokalnoj upravi, kao i pružanje manjinske podrške na sjednicama Skupštine opštine, odlučiće predsjedništvo opštinskog odbora Crnogorske u narednih sedam dana. To je saopštio potpredsjednik Crnogorske Miodrag Čučka odgovarajući na pitanje Pobjede da li formalan izlazak iz kolicije u Budvi znači i povlačenje njihovih funkcionera sa pozicija u lokalnoj upravi.
Za sedam dana odlučiće da li će napustiti fotelje
PobjedaIzvor

ČEKAJU PREDSJEDNIŠTVO - Imaćemo predsjedništvo opštinskog odbora u narednih sedam dana i tu ćemo odlučiti o svim daljim koracima. Dakle, sve naše dalje poteze ćemo, kako i dolikuje, odrediti na organima partije i o tome obavijestiti javnost i kolege iz koalicije. Ima sad milion varijanti i otvorenih pitanja, počev od toga hoćemo li manjinsku podršku, smjenu predsjednika opštine, ostavke...

O svemu tome ćemo razmisliti i onda donijeti odluku – rekao je Čučka Pobjedi. Stav Čučke uslijedio je nakon što je predsjednik Crnogorske Vladimir Pavićević tražio smjene i ostavke u Demokratskom frontu zbog, kako je kazao, homofobnih izjava iz te političke organizacije. Pavićević je pozdravio izvinjenje menadžera opštine Budva Mila Božovića, ali je tražio smjenu lokalnog funkcionera Đorđa Vujovića i ostavke čelnika DF-a. Crnogorskoj su nakon potpisivanja Sporazuma o postizbornoj koaliciji sredinom prošle godine pripale funkcije potpredsjednika opštine i Skupštine oštine, predsjednika Izvršnog odbora Turističke organizacije Budve i sekretara za društvene djelatnosti.

DOPRINOS MINORAN Sagovornici Pobjede ne očekuju, međutim, da će se Crnogorska tako lako odreći funkcija koje su joj pripale nakon ulaska u budvansku vladajuću koaliciju. Prvi čovjek budvanske opštine, Marko Carević, kaže da je u najmanju ruku nepošteno zadržati pozicije, a u isto vrijeme Demokratski front optuživati za pohlepu.

- Oni su izašli iz vlasti, ali zadržavaju svoje funkcije. Za sve to vrijeme nas optužuju za alavost, a te pozicije smo im upravo mi dali – rekao je Carević Pobjedi. Ističe i da je doprinos Crnogorske u vlasti ionako bio minoran, pa se njihovim napuštanjem koalicije u opštini ne osjećaju nikakvi poremećaji.

- Što se mene tiče, čak osjećam i olakšanje. Nisam ih primjećivao ni kad su bili tu, ni sad kad ih nema. Njih nema otkad sam ja došao na funkciju predsjednika opštine, tako da mi ovo nije ništa novo. Navikao sam se na to, samo vidim da vole ove društvene mreže. Ja to nemam. Moj telefon je onaj od pet eura i to mi je sasvim dovoljno za ovu rabotu koju ja radim – rekao je Carević.

PLATE Bivši potpredsjednik SO Budva Ljubo Filipović smatra da od napuštanja fotelja neće biti ništa. Ističe da je i funkcionerima Crnogorske i Demokrata u interesu da sebi obezbijede funkcionerske plate još godinu nakon isteka mandata, na koje po zakonu imaju pravo.

- Ako Crnogorska izađe iz koalicije, a ne napusti funkcije u upravi, kako sam čuo da im je namjera, patentiraće novi način političkog djelovanja. Šalu na stranu, Crnogorska je izgleda zaražena virusom političkog djelovanja u Budvi i doprinosi utisku da se radi o vašarištu koje ne brine o potrebama grada. Umjesto da pričaju o očuvanju zelenih površina, o infrastrukturi koja sa svakom malo većom kišom poplavljuje grad, o sve većem broju mladih Budvana koji odlaze, oni ratuju za uhljebljenja – smatra Filipović.

Sa druge strane, nezavisni odbornik u Skupštini opštine Budva Stevan Džaković navodi da želi da vjeruje da će Crnogorska ipak odstupiti sa pozicija koje su joj pripale nakon ulaska vladajuću u koaliciju. - Bilo bi pošteno da napuste radna mjesta koja su dobili političkim dogovorom. Ako to ne urade, priznaće da ta mjesta nisu dobili na poštenim osnovama, nego na isti način na koji ih je DPS decenijama dijelio – zaključio je Džaković.

Portal Analitika