Region

Vučić: Neću scene iz Pariza na ulicama Beograda

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da pripadnici protesta "1 od 5 miliona", koji su ispred zgrade Predsjedništva nasilno srušili zaštitnu ogradu, i sami znaju da su kršili zakon i dodao da će od obezbjeđenja tražiti da ubuduće sklone ograde dok od učesnika protesta očekuje samo da ne upadaju u zgradu na Andrićevom vencu. Predsjednik je rekao da nisu tačni navodi pojedinaca da je sinoć reagovalo privatno obezbjeđenje.
Foto: RTS
Foto: RTS
RTSIzvor

Vučić je na konferenciji za novinare u Predsjedništvu rekao da se mora sačuvati mir i da neće dozvoliti na ulicama Beograda scene iz Pariza.

"Uradite sve šta god želite, nemojte samo da kršite zakon i radite bilo šta na silu. Pozivam sve ljude i iz policije i vojne policije i mog neposrednog obezbjeđenja, da im dopuste da mi priđu, ali nemojte da im dopustimo da izazovu krvoproliće i incidente", rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je naveo da je fizičko obezbjeđenje, pripadnici vojske Srbije, a ne nekakvo privatno obezbjeđenje, ispred Predsjedništva Srbije reagovalo štiteći zakon, veoma blago, bez oružja i oruđa i uz minimalnu primjenu sile, kada su demonstranti nasilno srušili ogradu i pokušali da upadnu u zgradu.

Predsjednik je u obraćanju javnosti rekao da nisu tačni navodi pojedinaca da je sinoć reagovalo privatno obezbjeđenje, navodeći da je riječ o pripadnicima Vojske Srbije koji su čuvali zgradu i u vrijeme kada je Boris Tadić bio predsjednik Srbije.

Vučić je pozvao pripadnike vojne policije da u narednim prilikama "ne poštuju striktno zakon" i da puste demonstrante da urade šta žele, navodeći da idući put neće ni biti obezbjeđenja, sem djevojaka iz vojne policije, koje će ih upozoriti da je u pitanju kršenje zakona.

"Da su preskalali ograde na Bijeloj kući, bili bi izrešetani", rekao je Vučić i dodao da se to u Srbiji nikada neće desiti.

Vučić je rekao da je ispred Predsjedništva Srbije bilo 225 do 228 ljudi, a u šetnji od 356 do 384 ljudi, te dodao da je demonstrantima omogućeno da priđu najbliže moguće Predsjedništvu, kako je u malom broju zemalja omogućeno.

Predsjednik Srbije je rekao i da nije bio u Predsjedništvu, a da jeste, dodao je, rekao bi obezbjeđenju da ih "pusti da divljaju".

Portal Analitika