Društvo

Amfilohije: Dedeića plaćaju da otima crkvenu imovinu

Mitropolit crnogorsko-primorski, Amfilohije, optužio je mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), Mihaila, da ga aktuelna crnogorska vlast plaća da otima crkvenu imovinu.
Foto: mitropolija.com
Foto: mitropolija.com
Portal AnalitikaIzvor

„Raspop Miraš Dedeić, koji hoće da otima crkvenu imovinu, stvorio je svoju sektu koja je gora od svih. Šta je Crkva Božija? Vidite koliko nas ovdje danas ima, sa svih strana svijeta. Danas su sa nama i naša braća iz Rusije, oduvijek smo zajedno bili i ostaćemo do strašnoga suda zajedno, ako Bog da. I odakle sve nema danas ovdje sabranih to i jeste tajna Crkve Božije, tajna Crkve Hristove i svi zemaljski narodi su prizvani da budu jedan Božiji narod, a hramovi tome svjedoče. Daj Bože, da to shvate i ovi naši Montenegrini, koji sada hoće da stvaraju neku montenegrinsku bezbožnu crkvu. Vidi se koliko su nerazumni”, rekao je mitropolit Amfilohije u Donjoj Morači, prenosi Dan.

Istakao je da su ono zaboravili sve što su naučili od Svetog Petra, Petra Lovćenskog tajnovica i Svetog Vasilija.

„Oni bi htjeli da se odreknu Crkve, da se odreknu svetinja. Da svetinje, koje je ta Crkva podizala kroz vjekove, oni bezbožni prisvajaju”, naveo je Amfilohije.

Dodao je da se nada da će jednog dana Montenegrini ponovo to naučiti.

„A raspop, siromah, koji hoće da otima crkvenu imovinu, stvorio je svoju sektu”, kazao je Amfilohije, dodajući da je on svojevrmeno služio s Dedeićem na Durmitoru u Žabljaku i da će neki mediji objaviti tu fotografiju, „ali da je Dedeić izgubio i pamet i savjest“.

„Ja se molim Bogu da mu vrati pamet i savjest, on stvara svoju sektu koja je gora od svih sekti. On je nekršten, izgubio je krst pod prokletstvom i navodi prokletstvo i na sebe, a za to ima pravo. Ako hoće neka navodi prokletstvo na sebe, ali što navodi prokletstvo na narod i na Crnu Goru, e to je nesreća”, kazao je mitropolit.

Upozorio je da je Dedeićeva crkva „policijska i da oni koji ga podržavaju u naumu da otme svetinje, ti ga i plaćaju“.

„Poznato je da je on još od 60-ih godina služio policiji i sve što je uradio, radio je po nalogu policije, kako on tako i nesrećni Avramović. To je ona obezbožena policija koja je rušila crkvu na Lovćenu, policija koja je ovdje ubijala Boga u narodu čitavih pedeset godina. Misle da to mogu da nastave… To neće moći”, poručio je on.

Portal Analitika