Politika

Banac: Čuvajte se Crnogoraca poput Andrije Radovića i Andrije Mandića

„Poznato je da se povijest Crne Gore sistematski srbizira još od vremena Sime Milutinovića Sarajlije, te da su u toj preradi sudjelovali i mnogi Crnogorci. Ipak, koliko god su politička iskustva, suvremene crnogorske nacionalne integracije i nova istraživanja posve promijenila ovu iskrivljenu sliku, temeljni ideologem velikosrpske politike još uvijek je navodno srpstvo Crnogoraca”, ocijenio je u intervjuu Pobjedi hrvatski istoričar, pisac, profesor emeritus na američkom univerzitetu Jejl (Yale), Ivo Banac.
Foto: Screenshot Youtube
Foto: Screenshot Youtube
PobjedaIzvor

Možda je, kaže on, dopušteno sumnjati u „Srbe sva tri zakona“, u to da je Katolička crkva stvorila Hrvate, pa čak da štokavsko narječje nije samo po sebi isključivo srpsko, „ali posumnjati u ʼsrpsku Špartuʼ jest neoprostiva jeres, povreda nulte dogme velikosrpskog nacionalizma”.

To, prema njegovim riječima, samo po sebi nije neka novost da sa sobom ne nosi i jasan strateški cilj: likvidaciju i preuzimanje teritorije crnogorske države u korist Velike Srbije.

„Hitler je tipičan primjer velikodržavnog nacionaliste koji je svoju domovinu Austriju nužno pripojio Velikonjemačkom Rajhu. Čuvajte se Crnogoraca poput Andrije Radovića i Andrije Mandića, jer oni nikad i nisu krili svoje unionističke ciljeve. I da, to je i ispit za srpsku opoziciju. Ako ne pristajete na nezavisnost Crne Gore i nacionalnu posebnost Crnogoraca onda ste u Vučićevu taboru”, poručio je Banac odgovarajući na pitanje u čemu se razlikuje odnos srpske vlasti i opozicije prema Crnoj Gori.

Portal Analitika