Svijet

Advokat Epstajnovih žrtvi tvrdio da će ga moćnici ubiti

Šok u američkoj javnosti zamijenila je skepsa prema službenoj verziji priče o samoubistvu američkog milijardera pedofila Džefrija Epstajna.
Advokat Epstajnovih žrtvi tvrdio da će ga moćnici ubiti
IndexIzvor

Podsjetimo, danas je objavljeno kako je Džefri Epstajn, moćni američki milijarder koji je bio optužen za seksualno zlostavljanje desetine maloljetnica, među kojima je bio velik broj onih od samo 14 godina, počinio samoubistvu u zatvoru u Njujorku.

Bio je pod posebnim nadzorom zbog pokušaja suicida pa se uprkos tome uspio ubiti?

No čini se da velik dio američke javnosti ne vjeruje u službenu verziju događaja. I po svemu sudeći, za to imaju prilično dobre razloge. Američki Esquire tako eksplicite navodi da ovaj put niko neće povjerovati u službenu priču.

Podsjetimo, prije tri sedmice Epstajn je pronađen bez svijesti u svojoj zatvorskoj ćeliji u njujorškom zatvoru na donjem Menhetnu, pri čemu je na vratu imao povrede koje su sugerisale samoozljeđivanje. Tada je, prema američkim zatvorskim propisima, trebao biti stavljen pod 24-satni nadzor kako bi se spriječilo samoubistvo.

New York Times navodi kako se i dalje ne zna je li Epstajn bio pod takvim nadzorom u trenutku kad se ubio, ali ako je, nameće se pitanje kako je moguće da se ubije pritvorenik koji je pod stalnim nadzorom upravo zbog mogućnosti suicida.

Epstajn je bio smješten u najsigurniji dio zatvora na Menhetnu, u kojem zatvorenici 23 sata dnevno provode u ćelijama, a kamere ih stalno snimaju, pa i kad se tuširaju i obavljaju nuždu.

Odvjetnik Epstajnovih žrtava prije tri sedmice: On neće živ dočekati suđenje

Epstajn je u njujorškom zatvoru čekao na suđenje koje je trebalo započeti sljedeće godine. Advokat Spenser Kuvin, koji je prije više od 10 godina zastupao žrtve američkog milijardera, krajem jula u razgovoru za britanski tabloid The Sun rezolutno je ustvrdio da Epstajn neće doživjeti suđenje.

Kuvin je takvu ocjenu iznio nakon što se Epstajn prije tri sedmice navodno već pokušao ubiti, pa dodao kako bi neko od moćnih Epstajnovih prijatelja mogao pokušati zauvijek ućutkati optuženog pedofila.

"Ako Epstajnov slučaj dođe do sudnice, svako s kim je bio u kontaktu svih ovih godina mogao bi biti izložen. Nimalo ne sumnjam da nema zatvora koji može zaštititi čovjeka kojeg moćnici žele ućutkati", dodao je tada Kuvin.

"Bude li ugrozio bilo koga na poziciji moći koji ima mogućnost doći do njega u zatvoru, Epstajnov život je definitivno u opasnosti", ustvrdio je Kuvin prije tri sedmice, nakon što se Epstajn navodno pokušao ubiti.

Družio se s Trampom, Klintonom i britanskim princem Endrjuom

Svjetski mediji su, otkad je Epstajn uhapšen 6. jula, opširno pisali o činjenici da se Epstajnn družio s američkim predsjednikom Donaldom Trampom, bivšim predsjednikom Bilom Klintonom (o čijim sklonostima ženskarenju se puno toga zna), baš kao i s britanskim princem Endrjuom (sinom kraljice Elizabete II i mlađim bratom princa Čarlsa).

Primjera radi, Tramp je 1992. organizovao razuzdanu zabavu s milijarderom i pedofilom Džefrijem Epstajnom, a snimak s te zabave, na kojoj je bio velik broj mladih djevojaka, nedavno je objavio američki NBC.

 

 

New York Times je takođe nedavno izvijestio da je Tramp organizovo privatni žurku samo za sebe i Epstajna u Trampovom rizortu Mar-A-Lago, za koji je "naručio" 28 "djevojaka s kalendara". Godina je bila 1992-a tada je održana i žurka s kojeg je NBC objavio snimke.

Zanimljiv tajming samoubistva

Američki mediji izvještavaju da se samoubistvo dogodilo samo dan nakon što je u javnost iscurilo čak 2000 stranica sudskih dokumenata, u kojima žena koja kaže da je Epstajnova žrtva tvrdi da je u njegov pedofilski krug bio uključen cijeli niz visoko profilnih moćnika.

Konzervativni američki list The Washington Examiner navodi kako su okolnosti Epstajnova navodnog samoubistva vrlo sumnjive, pa prenosi opaske niza poznatih autora s Twittera.

"Kako se uspije ubiti neko tko se već pokušao ubiti u zatvoru najvišeg stepena sigurnosti? Zašto ga nijesu pratili 24 sata na dan, 7 dana u nedjelji?" zapitao se tako autor Nejtan Rubin.

 

 

"Vlasti nijesu mogle održati Epstajna živim na način da ga stave pod 24-satni nadzor? Kako zgodno za velik broj bogatih i moćnih ljudi", napisao je Džo Skarbarou, poznati američki TV voditelj.

Epstajn je bio optužen za strašna nedjela

Epstajn se izjasnio 8. jula da nije kriv za seksualnu trgovinu i zavjeru, nakon što je dva dana ranije uhapšen. Tužitelji u optužnici navode da je namamio desetine 14-godišnjih djevojčica u svoje luksuzne domove u Njujorku i na Floridi te im plaćao za seksualne usluge.

U optužnici stoji da je bivši menadžer hedge fonda dogovarao da djevojke gole izvode "masaže" i druge seksualne radnje te plaćao nekim djevojkama da regrutuju još djevojaka.

Epstajn je ranije poručio da su susreti s navodnim žrtvama bili sporazumni i da je vjerovao da su imale 18 godina.

Optužen je zbog seksualne trgovine i nedoličnog ponašanja koje se događalo od 2002. do 2005.

Portal Analitika