Kultura

Mocart i Živko za sva vremena

Ove sedmice za čitaoce Objektiva najbolje i najgore naslove iz svijeta filma, televizije i muzike izdvaja violinista Igor Pejović.
Mocart i Živko za sva vremena
Objektiv/PobjedaIzvor

ZGRABI

FILM

Primijetio sam da mnogi ne poznaju rad Živka Nikolića. Interesantno je da nikad ne naiđemo na njegov film na nekoj domaćoj televiziji. Kada u umjetnosti pomislimo na Crnu Goru, često je simbolizuju teške linije Lubarde i Toškovića ili zvuk Bora Tamindžića, Hercigonje. Živkova žanrovska lakoća, majstorski ukus i odmjerenost su koristan primjer za buduće crnogorske umjetnike i moja preporuka za gledaoce. Konkretno, preporučujem dva najpoznatija njegova filma „Čudo neviđeno“ (1984) i „Ljepota poroka“ (1986) kao najoriginalnije filmske poduhvate sa našeg prostora, iz crnogorske ruralne tradicije i drame pojedinačnog ljudskog života, istovremeno za umjetnički užitak i za opuštanje. 

TV

Od TV programa najdraži su mi dokumentarci. Najčešće volim da gledam o slikarima i slikarstvu, budući da nam je taj proces stvaranja dalji i manje blizak u odnosu na pozorište i muziku. Posljednji koji sam pogledao bio je „Tintoretto: Artist of Renaissance Venice“, na „spontanu sugestiju“ Uroša Toškovića iz jedne emisije. Možete ga pronaći na Jutjubu. Nijesu manje interesantni ni istorijski dokumentarci gdje su, sjećam se, najupečatljiviji utisak na mene ostavili oni iz vremena obje Jugoslavije, te neki detalji sa naših prostora, koji nam u velikoj mjeri rasvjetljavaju sadašnje stanje društva tj. porijeklo njegovog stanja. 

MUZIKA

Što se muzike tiče, nemam bend ili album koji bih mogao da preporučim, jer bendovska je muzika prolaznih faza i brzog zasićenja. Preporučujem podgorički radio Skadar na frekvenciji 107.9. 

S druge strane, tu je beskrajna univerzalnost i upotreba Mocartove muzike, koja je dostupna i jednostavnom čovjeku i geniju. Mocart je u muzičkim kutijama, liftovima, javnom prevozu, Musikvereinu i Karnegi holu. Jedno isto Mocartovo djelo ima publiku svih generacija. Muzika koja ispunjava najrazličitije prostore u ljudima univerzalna je u mjeri da je nemoguće obuhvatiti i prevazići. To su djela koja rastu sa nama i kojima vrijeme daje dodatnu vrijednost. Jednostavnost svakog Mocartovog tona, najveći je izazov za umjetnika. Mocart je moja najuniverzalnija muzička preporuka. 

ZAOBIĐI

FILM /TV/ MUZIKA

Kad vidimo broj korisnika Netflix produkcije, možemo da naslutimo generalno stanje društva. Američka distribucija entertainmenta koji podsjeća na aktuelnu balkansku produkciju ljetnjih hitova, zajedno sa potrošačima. 

Padaju mi na pamet stanje društva (politička dešavanja) na pomenutim lokacijama i knjiga Danijela Barenbojma „Everything Is Connected: The Power of Music“. 

Što se tiče muzike, neću favorizovati umjetničku jer nam je od ranije poznata njena vrijednost. Negdje je jednako mali broj ljudi koji jesu stvarno to - muzika, u bilo kojem žanru i ta horizontalna podjela je možda interesantnija od vertikalne žanrovske.

 

 

(FOTO: Privatna arhiva)

Portal Analitika