Politika

Popović: Tragikomično da opozicija ne učestvuje u onome što je ona tražila

Opozicija je tražila uslove pod kojima bi učestvovala u radu Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva i sada, kada su ti uslovi u značajnoj mjeri prihvaćeni i postignut kompromis, pomalo je neozbiljno i tragikomično da oni isti ne učestvuju u radu nečega što su sami tražili – ocijenio je za Pobjedu Andrija Popović, predsjednik Liberalne partije.
Popović: Tragikomično da opozicija ne učestvuje u onome što je ona tražila
PobjedaIzvor

- Čini mi se da je sva ta buka koja se stvara i prijetnje da neće učestvovati u radu Odbora samo dizanje prašine kako bi svoju neprincipijelnu i demagošku politiku opravdali u očima javnosti i birača. Mislim da je dio opozicije najavio da će, sa parlamentarnom većinom i predstavnicima civilnog sektora, svakako učestvovati u budućem radu na reformama. Sve drugo je zamajavanje i stavljanje interesa opozicionih parlamentarnih partija ispred interesa države i građana – rekao je Popović.

On je, komentarišući dogovor DPS-a i Demokrata o ulasku te opozicione partije u Odbor, istakao da podržava svaki dogovor ukoliko doprinosi nastavku reforme izbornih zakona. - Liberalna partija podržava svaki dogovor, iako moram priznati iznenađujući, kao ovaj između DPS-a i Demokrata, ukoliko će on na kvalitetan način doprinijeti nastavku procesa reforme izbornog zakonodavstva i konačnog suočavanja sa problemom koji nas muči godinama, a to je priznavanje i prihvatanje narednih izbora od svih kao demokratskih i fer.

Nažalost, prve reakcije parlamentarne opozicije nakon usvajanja ovog dogovora u Skupštini bacile su sumnju na iskrenu posvećenost ovom dogovoru koji je postao politička papazjanija i polje za demagoška nadgornjavanja, ko je prav a ko je kriv – istakao je Popović.

On je iskazao nadu da će opozicija najesen prestati sa prepucavanjima.

- Nadam se da će opozicija sa jeseni pokazati više razuma i, umjesto međusobnih prepucavanja i propagandnog djelovanja, konačno sjesti za sto da radimo nešto konkretno što će pomoći ozdravljenju crnogorske političke scene i atmosfere – poručio je Popović.

Na pitanje da prokomentariše neusvajanje zakona o istopolnim zajednicama, Popović je rekao da je taj akt postao „žrtva političkog kukavičluka nekih, na papiru proevropskih partija i mimo svakog očekivanja nije dobio potrebnu, u ovom slučaju apsolutnu većinu“.

- Ove partije i nezavisni poslanici najavili su da će podržati zakon kada se ponovo nađe na dnevnom redu, ali teško je vjerovati u njihova iskrena i čvrsta opredjeljenja - kazao je Popović. Prema njegovim riječima, partije manjina, čiji je ministar Zenka predlagač zakona, morale bi imati dosljedniji odnos i visok stepen razumijevanja onoga što jeste diskriminacija jedne manjinske grupe i činjenica da neko ne želi da im omogući prava, a kuburi sa istim tim pravima u svojoj zajednici.

- Optimista sam, ipak, da će zakon biti usvojen na jesen, u nastavku zasijedanja ovog saziva Skupštine i da ćemo konačno normirati jednaka prava za sve građane u smislu ličnog i porodičnog života, te se pridružiti evropskoj praksi pružanja udobnog i sigurnog života za sve građane – dodao je Popović. Zakon o istopolnim zajednicama nije usvojen ni nakon četiri mjeseca od kada je završena skupštinska rasprava o njemu, jer tokom glasanja u sali nije bilo opozicije, a manjinske stranke glasale su protiv, pa nije bilo potrebne većine.

Portal Analitika