Kultura

Budva je Guča na pjeni od mora a Ulcinj Priština na pjeni od mora

Iako je crnogorsko primorje tokom ljetnje sezone mjesto održavanja brojnih koncerata rok muzike, prema mišljenju književnika Andreja Nikolaidisa Budva, kao i većina ostalih primorskih gradova, decenijama unazad njeguju „gučoidnu“ kulturnu ponudu koja, kako ističe nema nikakve veze sa Mediteranom.
Budva je Guča na pjeni od mora a Ulcinj Priština na pjeni od mora
Slobodna EvropaIzvor

„Ja se ovdje ne bih pravio finijim nego što jesmo. Poenta je slijedeća, Budva je vrlo gučoidna još od 90-tih godina prošlog vijeka i budvanska kulturna ponuda je je vrlo gučoidna još od 90-tih godina, tako da ovo sada nije nikakav eksces. Ovo je potpuno logičan slijed, a uzevši u obzir ideologiju vladajuće koalicije u tom gradu, ovo je i posve prirodno. Nemam ništa protiv svega toga i treba biti realan i reći da većinu domaćih, ali i gostiju sa strane ta Guča više zanima od svih ostalih festivala koji se tamo održavaju“, navodi Nikolaidis za Radio Slobodna Evropa.

Uporedo sa početkom ovogodišnjeg sabora u Guči, u Budvi i na Jazu će se 24. i 25. avgusta održati dvodnevni sabor srpskih trubača pod nazivom “Guča u Budvi”.

„Gučoidizacija“ kulture u primorskim gradovima nije posebnost Budve, ističe Nikolaidis a to je, kako navodi, posljedica upravo nemanja sopstvenog nacionalnog kulturnog proizvoda.

„Ne bi bilo bez osnova i ne bi bilo pogrešno reći kako po mnogo čemu Budva ljeti jeste Guča na pjeni od mora, ali isto tako ne bi bilo pogrešno i nepravedno reći kako Ulcinj ljeti po mnogo čemu jeste Priština na pjeni od mora. Međutim, ja apsolutno ne vjerujem u koncept po kome se takozvana čistota nacionalne kulture, ili u ovom slučaju nacionalne mediteranske kulture, može štititi bilo kakvom vrstom zabrane. Dakle, ne radi se o tome da se kultura zatvori za ono što dolazi sa strane, nego se radi o tome šta vi kao zajednica proizvodite, šta je vaš kulturni proizvod“, poručuje Nikolaidis.

 

Portal Analitika