Abiznis

MORT: Finansiraće programe o sakupljanju komunalnog otpada

Ministarstvo održivog razvoja i turizma finansiraće programe jačanja ekološke svijesti o potrebi uvođenja sistema odvojenog sakupljanja komunalnog otpada.
MORT:  Finansiraće programe o sakupljanju komunalnog otpada
Mina Izvor

Komisija za raspodjelu sredstva za finansiranje projekata nevladinih organizacija (NVO) pozvala je NVO koje imaju iskustvo u upravljanju otpadom da prijave programe koji mogu doprinijeti realizaciji Državnog plana upravljanja otpadom u Crnoj Gori od 2015. do sljedeće godine.

"Strateški cilj je jačanje ekološke svijesti o značaju uvođenja sistema odvojenog sakupljanja komunalnog otpada", navodi se u javnom konkursu.

Dodaje se da je prioritetni problem uvođenja sistema odvojenog sakupljanja komunalnog otpada je neprihvatanje građana u mikrosredinama.

"Aktivnosti NVO koje će doprinijeti ostvarivanju strateških ciljeva i zadovoljiti potrebe ciljne grupe odnose se na edukaciju na temu odvojenog sakupljanja komunalnog otpada u saradnji sa jedinicama lokalnih samouprava afirmišući donesene odluke koje se odnose na način odvojenog sakupljanja komunalnog otpada", navodi se u javnom konkursu.

Te aktivnosti odnose se i na informisanje o postojećoj i planiranoj infrastrukturi za upravljanje otpadom u Crnoj Gori, objašnjavanje građanima koliko svaki pojedinac može da doprinese da se otpad tretira kao značajan resurs.

Ovim konkursom može se raspodijeliti ukupno do 25 hiljada eura.

Pojedinom programu može se dodijeliti najmanje hiljadu, a najviše pet hiljada eura.

Prijave na konkurs mogu se podnositi do 8. septembra.

Portal Analitika