Kultura

Ekologija bitnija od ideologije

: Koliko god vam nešto čisto izgledalo, u krajnosti iza toga stoji neka posječena šuma ili ispuštanje metana. I koliko god sada globalno sve djelovalo pod kontrolom, za dvije-tri godine može se desiti da svijet bude u ozbiljnom problemu.
Ekologija bitnija od ideologije
Pobjeda/ObjektivIzvor

Pred publikom na koncertnoj sceni ili oči u oči, Darko Rundek je tip kojem morate hvatati pažnju - onaj momenat kada iskra zapali kerozin u njegovim očima i tada znate da je potpuno tu, prisutan.

Kako je samo Darku bilo važno kad je čuo da je na Bedem festu, dva dana uoči nastupa, publika već pjevušila uz njega. Na projekciji filma „Nebeska tema“ o Vladi Divljanu, u čijoj je završnici ranjivo otpjevao „Samo jednu ljubav imam“. Željeli smo da znamo, zašto baš ta pjesma, zašto baš tako ranjivo i emotivno...

- Nijesam birao, tako me „dopalo“. Pjesma se tako desi... Dina, Vladina supruga sa kojom sam dugo komunicirao tokom snimanja filma, bila je taj izvor i polazište fine ljubavne erotike Vladinog stvaralaštva iz drugog dijela njegove karijere. I, eto, imalo je veze sa tim. Taj njihov odnos jako me je dojmio - kazao nam je Rundek.

Doprinos

A nikšićka publika ga je potpuno „uhvatila“ na nastupu, kada je cijela tvrđava Onogošta zapjevala špansku, revolucionarnu ,,Ay, Carmela“.

- Hajde da skrajnemo po strani ono angažovano. Ima tu nešto bitnije od ideologije. Znate li koliko je trenutno aktuelna i koliko mi je bitna ekološka poruka? Svaka poruka koja poziva na saosjećanje, odgovornost, urgentnost, ali i na to da osjetimo koliko smo lično doprinijeli svijetu kakav trenutno - jeste bitna. A, „Ay, Carmela“ je uprava takva. Oko nas je svijet koji smo gradili, a u suštini razarali ležernim vozikanjem ili komadanjem mesa... I kroz jednu takvu pjesmu se to može osjetiti - rekao je Darko.

Najavio je da naredne godine neće nastupati na bilo kom festivalu ili koncertu na kojem će biti u upotrebi plastične čaše.

- Krajnje je vrijeme... Koliko god vam nešto svakodnevno (i najbanalnije) čisto izgledalo, u krajnosti iza toga stoji neka posječena šuma ili ispuštanje metana... I koliko god sada globalno sve djelovalo pod kontrolom, vrlo lako se za dvije ili tri godine može desiti da svijet bude u ozbiljnom problemu, da uslijedi velika promjena, klimatska, pa ako hoćete i finansijska - kazao je Rundek.

rundek

Intima  

Pa, ipak, u toj nikšićkoj noći u prvom planu bila je intima. A Rundek je naglasio da je bio među starim znalcima.

- Ovo nije naš prvi susret, a najurnebesniji bio je u jednom lokalnom pabu... Ostaneš malo zatečen koliko žele da te dotaknu. Da ti kroz dodir pokažu prisnost. To mi je utisak koji uvijek ponesem iz Nikšića. Sada sam još prvi put bio smješten u hotelu baš u gradu i osjetio sam neku spokojnu energiju na gradskom trgu - rekao je frontmen kultnog Haustora.

Kultna figura rokenrola je i ostvaren pisac. Pisao je i muziku za pozorište, a uskoro će objaviti i album...

- Sad se držim kormila muzike. Ali, na primjer, moja supruga je prevodila poeziju jednog od najvećih iranskih sufi pjesnika, „Jezik ptica“, Faridudina Atara iz 12. vijeka, pa sam malo tu pripomogao - objasnio nam je Rundek, sa ponosom u širokom osmijehu.

Album je najavio kao nešto što je mnogo više produkt jakog kolektiva nego pojedinca. Baš onako kako je dijelio binu Bedem festa sa vrhunskom ekipom muzičara, ali i svaku pjesmu sa publikom...

- Album je plod velikog kolektivnog rada, a biće tu i jedna ili dvije pjesme mog sina. Prvo ću, ipak, zadržati onaj 51 procenat mog, autorskog vlasništva - uz osmijeh je zaključio Rundek.

S. S.

(FOTO: Bedem fest/ Filip Grubač)

Portal Analitika