Svijet

Tramp otkrio ko je novi šef Nacionalne sigurnosne agencije

Predsjednik SAD-a Donald Tramp najavio je da će sadašnji čelni čovjek Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma Džozef Megvajer postati novi direktor američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA), prenose agencije.
Tramp otkrio ko je novi šef Nacionalne sigurnosne agencije
HinaIzvor

Američki predsjednik to je najavio na Twitteru pošto je zamjenica direktora te agencije Sju Gordon podnijela ostavku.

Megvajer će dužnost preuzeti 15. avgusta, kada Den Kouts, sadašnji direktor agencije koja nadzire civilne i vojne obavještajne službe, napusti dužnost.

Tramp odustao od svog prvog izbora

"Admiral Megvajer ima dugu i cijenjenu karijeru u vojsci, a povukao se iz američke mornarice 2010.", napisao je Tramp na Twitteru o Megvajeru koji je od decembru vodio Nacionalni centar za borbu protiv terorizma.

Kouts je pozdravio Trampov izbor.

Prošle sedmice Tramp je odustao od svog prvog izbora Džona Retklifa koji je trebao naslijediti Koutsa jer taj republikanski kongresmen nema dovoljno iskustva.

Tramp se sukobljavao s Koutsom koji je podržavao procjenu američke obavještajne službe da se Rusija miješala u predsjedničke izbore 2016. na kojima je Tramp pobijedio svoju protivkandidatkinju iz Demokratske stranke Hilari Klinton.

Takođe je Tramp zamjerio američkoj obavještajnoj zajednici analize u važnim pitanjima - od nuklearnog programa Irana do Sjeverne Koreje.

Senator Mark Vorner, demokrata na čelu obavještajnog odbora, nazvao je odlazak Sju Gordon "velikim gubitkom" i dodao da je "predsjednik Tramp uporno pokazivao da je nesposoban čuti činjenice koje protivrječe njegovim stajalištima".

NSA je vladina obavještajna agencija koja nadzire i analizira komunikaciju u državi, ali i u inostranstvu te je zadužena i za zaštitu državnih komunikacija i vladine infrastrukture od sličnih organizacija u svijetu. Objedinjuje rad čak 17 američkih civilnih i bojnih obavještajnih agencija, među kojima je i CIA.

Portal Analitika