Ekstremne vrućine početkom sedmice, 40 stepeni u PG

Do sredine sljedeće sedmice biće vrlo toplo, sa najvišom dnevnom temperaturom od 35 do 39 °C, s tim što će prvi put ove godine živa u termometru preći 40-ti podiok pokazuju prognostički materijali.
Ekstremne vrućine početkom sedmice, 40 stepeni u PG
Portal AnalitikaIzvor

Za sjutra se predviđa sunčano i veoma toplo vrijeme, uz povremeno malu ili umjerenu oblačnost. Ujutru na sjeveru, po kotlinama magla ili niska oblačnost.

Vjetar slab do umjeren promjenljivog smjera, u noćnim i jutarnjim satima, sjeverni. Jutarnja temperatura vazduha od 15 do 26, najviša dnevna od 27 do 37 stepeni. 

Podgorica: Pretežno sunčano i veoma toplo. Vjetar slab do umjeren, promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura vazduha oko 26, najviša dnevna do 38 stepeni. 

Stručnjaci za klimu navode da Evropa treba da se privikne na sve češće toplotne talase, a novi nas očekuje već ovog vikenda.

podgoricaakuveder

Balkan i čitava Jugoistočna Evropa od petka do utorka će biti pod uticajem tropskog vazduha, kaže meteorolog Dragan Burić i podsjeća da u dosadašnjem dijelu ljeta temperatura u Podgorici nije prelazila 39 stepeni.

Najtoplije će biti za vikend i početkom naredne sedmice, kada se očekuju ekstremne vrućine.

- Kod nas u najtoplijim mjestima, dnevna temperatura biće između 38 i 40 stepeni. Od srijede se očekuje postepeno pad temperature. Inače, u Podgorici je upravo u avgustu, i to u posljednjoj dekadi, 24. avgusta 2007, izmjerena najviša temperatura do sada, 44,8 stepeni - podsjeća Burić.

Napominje i da je 2017. godine u glavnom gradu Crne Gore bilo 11 uzastopnih dana sa temperaturom višom od 40 stepeni.

Savjet građanima je da se u najtoplijem dijelu dana ne izlažu sunčevim zracima, da se pridržavaju preporuka ljekara i uzimaju dovoljne količine tečnosti.

Portal Analitika