Društvo

Od 101 bolesnika kojem nije potrebno liječenje u Dobroti, samo jedan zbrinut

Ministarstvo zdravlja zatražilo je od Ministarstva rada i socijalnog staranja da pronađe prioritetno smještaj za 11 pacijenata iz Specijalne bolnice za psihijatriju u Kotoru, zato što nemaju gdje da odu kada bi ih otpustili iz bolnice, ali je do sada riješen problem za samo jednog, koji je smješten u dom za stare, saznaje Pobjeda.
Od 101 bolesnika kojem nije potrebno liječenje u Dobroti, samo jedan zbrinut
Portal AnalitikaIzvor

Iz resora na čijem je čelu Kemal Purišić potvrdili su ovu informaciju, ali nijesu odgovorili na pitanja u kom domu je tačno smješten ovaj pacijent i gdje će da budu zbrinuti preostali pacijenti iz Dobrote.

SASTANCI

S druge strane, iz Ministarstva zdravlja dr Mevlida Gusinjac, generalna direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu, kazala je za Pobjedu da su oni predložili kao jedno od mogućih rješenja da pacijente smjeste u domove za stare i na taj način krenu da rješavaju ovaj dugogodišnji problem. Za sve pacijente iz ove grupe, kaže, pokrenut je postupak za pribavljanje dokumentacije za smještaj u dom starih i poslata medicinska i ostala dokumentacija iz bolnice.

- Na prijedlog Ministarstva zdravlja za deinstitucionalizaciju 11 pacijenata, Ministarstvo rada i socijalnog staranja je odgovorilo da je za jednog pacijenta realizovan smještaj u domu starih, te da nekoliko pacijenata čeka na ovakav smještaj - rekla je ona.

Ako Ministarstvo rada i socijalnog staranja ne obezbijedi smještaj za ove pacijente, bolnica u Kotoru će, kaže Gusinjac ,,naravno i dalje voditi brigu o ovim i svim drugim pacijentima, ali će Ministarstvo zdravlja insistirati na što bržem iznalaženju rješenja za ove pacijente“.

Gusinjac je kazala da se u ovoj bolnici, zapravo, nalazi čak 101 pacijent koji, prema medicinskim protokolima više ne bi trebalo da boravi u bolnici, ali u ovoj fazi su zatražili od Ministarstva rada da prioritetno riješi status njih 11.

- Problem je višegodišnji, zato smo Ministarstvu rada i socijalnog staranja dali imena 11 pacijenata za početak, da se proces deinstitucionalizacije poslije više godina započne – istakla je ona.

KAPACITETI

Precizirala je da Specijalna bolnica za psihijatriju „Dobrota“ u Kotoru ima 241 bolničku postelju, a od toga je 101 postelja za pacijente na produženom liječenju, takozvani „socijalni pacijenti“, koji po otpuštanju iz bolnice nemaju gdje da se vrate, jer ne postoji mogućnost porodičnog smještaja i ne posjeduju imovinu ili članove porodice kod kojih bi mogli biti smješteni.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi, ističe ona, nalazi se veliki broj pacijenata za koje ne postoje medicinske indikacije za njihov dalji smještaj i hospitalizaciju.

- Zbog daljeg zadržavanja ovih osoba onemogućeno je liječenje pacijenata koji moraju da se liječe u bolnici zbog akutnih psihijatrijskih stanja, što predstavlja osnovnu djelatnost ove specijalizovane zdravstvene ustanove – rekla je Gusinjac.

Uz koordinaciju sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Specijalnom bolnicom za psihijatriju dogovorene su, ističe ona, obaveze oko davanja spiskova (101 pacijenta), mišljenja i izvještaja za svakog hroničnog pacijenta pojedinačno, za koje je procijenjeno da mogu biti otpušteni iz bolnice u uslovima obezbjeđenja adekvatnog smještaja u socijalnu ustanovu, domove starih ili porodice.

Centri za socijalni rad, po opštinama, počeli su dalje aktivnosti i iz njihovih pribavljenih izvještaja, navodi Gusinjac, proizilazi da nijedan pacijent nema mogućnosti da se vrati u porodicu.

- Aktivnosti za rješavanje pitanja ovih hroničnih pacijenata traju više godina – rekla je ona.

U nekoliko navrata su, kaže, na inicijativu Ministarstva zdravlja, održani sastanci sa predstavnicima Ministarstva rada i socijalnog staranja i predstavnicima centara za socijalni rad kako bi pronašli način da riješe ovaj problema, što je jedan od uslova da se omogući normalan rad bilnice u Dobroti.

- Ti pacijenti su više godina bili na liječenju, različite su starosne strukture, uglavnom su stariji i već izvjesno vrijeme su spremni za otpust iz bolnice – zaključila je Gusinjac.

Portal Analitika