Politika

Sastanak opozicije i Odupri se: DPS da prihvati tehničku vladu

Predstavnici svih opozicionih partija koji su prisustvovali sastanku sa pokretom Odupri se se saglasili da će bojkotovati izbore ako se ne realizuje Briselski plan, kao i da moraju ''primorati Demokratsku partiju socijalista da prihvati tehničku vladu''.
Sastanak opozicije i Odupri se:  DPS da prihvati tehničku vladu
Portal AnalitikaIzvor

Na sastanak su došli predstavnici Demokrata, SNP-a, Janko Vučinić iz Radničke partije i nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

Na sastanku su i predstavici GP Ura.

Džemal Perović zamjerio je u uvodnom izlaganju partijama što, kako je naveo "mlate sporazumom kao batinom u međusobnim obračunima". Naveo je i da je  Sporazum o budućnosti jedini put za mirnu smjenu vlasti, ako se ide legalnim tokom.

Predstavnik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica rekao je da se poslanici Demokratskog fronta (DF) nisu pojavili, jer ne smiju da se suoče sa Demokratama i zbog toga što ne govore istinu.

''Demokrate se drže Sporazuma, taj Sporazum je potpisalo osam poslanika Demokrata i danas je ovdje osam predstavnika Demokrata i na taj način ono što nije dovedeno u pitanje a to je naša poštovanje Sporazuma'', naveo je Koprivica.

Dodao je da je Sporazum prekršio onaj koji je srušio vlast u Kotoru.Kazao je da je DF je prihvatio Gvozdenovićev sporazum, a Demokrate su obezbijedile prihvatanje Briselskog sporazuma.

''A to je potvrdila i EU. Briselski plan pojačao je poziciju opoziciju makar 50 odsto, donio je bitna poboljšanja koji mogu da garantuju izbornu pravdu  u CG. Briselski plan ne sprečava tehničku  vladu, to je manipulacija koja dolazi iz kabineta Mila Đukanovića. Ako neko želi da nadogradi Briselski plan, podržaćemo. Dobiće našu podršku. U ime Demokratske CG predlažemo bojkot Skupštine i svih izbora ako se ne realizuje Briselski plan i tehnička vlada'', zaključio je Koprivica.

'Mislim da bi trebalo da se držimo ovih pet tačaka koje smo ovdje definisali, želim da vidim priču osnaživanja o tehničkoj vladi'', kazao je nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

''Tehnička vlada ne bi imala smisla ako se ne formira do kraja godine. Sastanak nek bude poziv da se stane sa prepucavanjima među opozicijom, da se nađemo i sastanemo i damo brze razgovore, i mogućim organizovanjem novih protesta'', naveo je Damjanović.

Predsjednik Radnicke partije Janko Vučinić istakao je da su rješenja briselskog plana bolja u odnosu na ona koja je predviđao Odbor za reformu izbornog zakonodavstva, ali da mu fali što njime nije precizirano formiranje tehničke vlade.

"Moramo primorati DPS da pristane na formiranje tehničke Vlade. Ako ne bude tehničke Vlade predstoje protesti", dodao je.

Nezavisna poslanica Anka Vukićević se saglasila da bez tehnične vlade nema izlaska na izbore.

''Izlazak na izbore bez tehničke vlade je izlazak na unaprijed izgubljene izbore'', kazala je ona.

Predstavnica Socijalističke narodne partije Danijela Pavićević je navela da je svima potreban plan i jasni zahtjevi kojima će se DPS dovesti u problem.

''Što se tiče Briselskog plana, nama treba plan za Crnu Goru. Svi su planovi dobro došli, ako ćemo njihovom realizacijom imati fer i slobodne izbore. Mi iz SNP ćemo na već sljedećem sastanku, ako ga bude, ponuditi određene predloge'', kazala je Pavićević.

DF je prethodno saopštio da neće doći na sastanak.

Sastanku nijesu prisustvovali ni predstavnici Socijaldemokratske partije (SDP), a odsustvo su najavili i nezavisni poslanik Neđeljko Rudović, lider Demosa Miodrag Lekić i predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

Portal Analitika