Zanimljivosti

Zaplovila "Gondola ljubavi"

Na Plažnom baru ,,Smokvica“, najsjevernijoj uvali Bokokotorskog zaliva, u Risnu je 6 avgusta, održana manifestacija ,,Gondola ljubavi i mira“. Kao i prethodnih godina, na dan sjećanja na nedužne žrtve stradanja u Hirošimi, kapetan Mihailo Ognjenović idejni tvorac događaja, je okupio brojne rišnjane i turiste koji nisu krili oduševljenje programom koji se sastojao iz nekoliko segmenata.
Foto: Boka news
Foto: Boka news
Boka news/Portal AnalitikaIzvor

Posjetioci su mogli vidjeti dokumentarnu izložbu pod nazivom ,,Park mira“ povodom 74 godine od bombardovanja Hirošime, porinuta je gondola stara 65 godina sa dva mlada para, a u muzičkom dijelu goste je zabavljao sastav ,,Duo Kapetani“ iz Herceg Novog.

Na početku programa koji je počeo u 18,30 nakon zalaska sunca, prisutne je pozdravila Marina Dulović koja je istakla: ,,Posebno želim da zahvalim Mihailu Ognjenoviću koji je inicijator ovog skupa i idejni tvorac, koji nas okuplja i koji na svoj način upotpunjuje kulturnu i turističku ponudu Risna, kao i pokrovitelju, Turističkoj organizaciji Kotor, na čelu sa Anom Nives Radović, čijim razumijevanjem je sve ovo i realizovano. Večeras smo ovdje i na ovom mjestu da izrazimo sjećanje i žaljenje na nemile događaje koji su se desili 6 avgusta 1945 godine, kao i sa željom da uputimo poruke mira cijelom svijetu, sa jasnim ciljem da se u budućnosti ništa slično nikada ne ponovi.“

Gondola ljubavi i mira

Kapetan Mihailo Ognjenović se obratio prisutnima i istakao:,, Kada sam ja kao mlad momak otišao u Svijet, nisam mogao ni slutiti da će taj isti za mene nepoznati Svijet, dolaziti u moj mali Risan i diviti se našoj kulturnoj prošlosti kao što su Rimski mozaici u Risnu. Posebno to ističem jer tamo rade vrlo ljubazni i profesionalni mladi ljudi koji vas prvo pitaju na kom jeziku želite da vas provedemo kroz priču o našoj prošlosti. Večeras ne želim da govorim o nemilim događajima i mojoj posjeti Hirošimi, već želim da gledamo u budućnost i da gondola koja je okupila i vezala mnoge parove i večeras bude ,,sretne ruke“ za one koji uspiju da zaplove u njoj. Mnogima je donjela sreću i ja sam veoma sretan što je moja gondola postala jedan od simbola Risna.

Moji sugrađani su ovu gondolu koristili za obavljanje raznih poslova u Kotoru, Tivtu i drugim mjestima Boke Kotorske, a ubrzo se pokazalo da ona spaja zaljubljene . Mnogi su se na njoj upoznali , a zatim i vjenčali. Morao sam da pravim spiskove za parove a dešavalo se da se na red za gondolu čeka i po desetak dana.“ Prisjetio se detalja kada je bio zapovjednik broda ,Zvir“ daleke 1968 godine, i na putu od Njujorka prema Rijeci upoznao ženu koja je svog bračnog druga srela upravo u Risnu na njegovoj gondoli.

Gondola ljubavi i mira

Uz prijatnu muziku meditearnskog zvuka, druženje je nastavljeno do kasno u noć, a brojni posjetioci nisu krili oduševljenje  i zahvalnost za dobru  namjeru, domaćinu ovog događaja, kapetanu Mihailu Ognjenoviću.

Portal Analitika