Zanimljivosti

Nataša Raičević je najcitiraniji profesor

Profesorka na Univerzitetu Crne Gore Nataša Raičević najviše je citirana na Google Scholaru od svih zaposlenih na UCG - 9.224 puta. Na drugom mjestu te liste nalazi se profesor Ljubiša Stanković koji je naveden 8.168 puta, a na trećoj poziciji je profesor Duško Bjelica koji ima 5.777 citata.
Nataša Raičević je najcitiraniji profesor
PobjedaIzvor

Tu su, potom, profesori Stevo Popović sa 5.097 navoda, Igor Đurović sa 4.434 citata, Srđan Stanković sa 4.198, te Vladimir Pešić koji je 2.953 puta citiran. Nakon njih, na listi su pozicionirani, između ostalih, i profesori Jovan Gardašević koji je 2.259 puta naveden, Irena Orović 2.162, Miloš Daković 1.601, Gojko Joksimović 1.300 citata. Saradnik u nastavi Bojan Mašanović citiran je 1.281 puta, profesor Predrag Miranović 1.191, docent Velibor Spalević 1.159.

Nedavno je pojašnjeno sa Univerziteta Crne Gore da je Google Scholar jedan od servisa kompanije „Google“ i predstavlja pretraživač naučnih radova i naučnika sa otvorenim pristupom koji je dostupan svim zainteresovanim stranama. Kompanija „Google“, podsjećaju oni, ga je stvorila sa ciljem da se vidljivost naučnih aktivnosti podigne na viši nivo i učini dostupnim svim zainteresovanim stranama, ma gdje se oni nalazili na svijetu.

- „Google Scholar“ indeksira cijeli tekst i meta podatke iz literature kroz niz formata i disciplina, tako da svi zainteresovani korisnici mogu pretražiti ovu sve kompaktniju platformu i brzo pronaći informacije koje su im potrebne. Ono što je važno naglasiti jeste činjenica da navedena platforma svaki naučni rad povezuje sa publikacijama u kojima je već citiran na osnovu baze koju posjeduje. Takođe, i svako ime naučnika povezuje sa radovima i univerzitetom sa kojem je naučnik i na taj način kreira listu naučnika po broju citata i vezuje ih za matični univerzitet - precizirali su oni.

Portal Analitika