Politika

Kocijančić: Unija se raduje učešću svih partija u odboru

Evropska unija neće komentarisati stav Demokratske Crne Gore da neće učestvovati u radu Odbora za reformu izbornog zakonodavstva ukoliko u njemu ne bude cijela opozicija, kazala je za Pobjedu portparolka EU Maja Kocijančić. Iz Demokratske Crna Gora saopšteno je ranije da sa DPS-om neće učestvovati u radu odbora ukoliko ne učestvuje opozicija, ,,poštujući stav EU da je neophodan opšti konsenzus o poštenim izborima“.
Kocijančić: Unija se raduje učešću svih partija u odboru
PobjedaIzvor

Mi ne komentarišemo komentare. Naša pozicija iskazana je u posljednjem saopštenju u kojem smo kazali da odluka koju je donijela Skupština Crne Gore o proširenju mandata skupštinskog Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva važan korak ka ponovnom uspostavljanju političkog dijaloga u parlamentu i inkluzivnoj reformi izbornog zakonodavstva. Radujemo se brzom imenovanju dva nova člana opozicije u Odbor, navedeno je u saopštenju Kocijančić. Kocijančić je ranije saopštila da će Evropska unija nastaviti da pomaže Crnoj Gori u rješavanju izazova utvrđenih u posljednjem izvještaju Evropske komisije za našu zemlju.

- To uključuje vrać anje nezavisnosti Savjeta RTCG, rješavanje izazova povezanih sa radom Državne izborne komisije i Agencije za borbu protiv korupcije i sprovođenje sveobuhvatne i blagovremene izborne reforme. Sve ovo bi trebalo da utre put ka poveć anju povjerenja građana u sprovođenje narednih parlamentarnih izbora i obezbijedi da izborni rezultati budu prihvać eni od svih političkih stranaka, navodi se u saopštenju Kocijančić.

Ona dodaje da je Brisel spreman da pomogne, te da se raduje aktivnom i konstruktivnom učešć u svih političkih partija u privremenom odboru s ciljem približavanja Crne Gore Evropskoj uniji. Demokrate su ranije kazale da njihov stav, da bez cjelokupne opozicije ne učestvuju u radu odbora, proističe iz dosljednog i odgovornog pristupa političkog subjekta koji drži riječ. Skupština Crne Gore 31. jula je, glasovima 42 poslanika, usvojila Izmjene i dopune Odluke o formiranju Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, kojima se rok za rad tog tijela produžava mjesec i po, odnosno do 15. novembra. Usvojeno je devet amandmana članova Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu iz DPS-a, koji su identični onima koje je u proceduru dala Demokratska Crna Gora.

Njima se, između ostalog, predviđa da Odbor definiše model za formiranje nezavisnog nadzornog tijela za praćenje dosljedne primjene usvojenih zakona i podzakonskih akata, kao i donošenje odluka tročetvrtinskom većinom. Odboru se omogućava da odobrava i predlaže zakone o medijima, kao i o nacionalnom javnom emiteru RTCG, a ne samo da razmatra nacrte tih zakona, kako je to bilo precizirano u prvobitnoj odluci, uključujući izmjene načina izbora Savjeta RTCG u Skupštini.

Portal Analitika