Kultura

Gospodine Glendža, makar pročitajte izvještaje vaših nadređenih

Poštovani gospodine Glendža, bez želje da širim polemiku na ličnoj osnovi, što je osnovna intonacija Vašeg obraćanja meni i javnosti, želim ipak istine radi, kao i zbog sopstvenog moralnog i profesionalnog integriteta, da skrenem pažnju na nekoliko stvari:
Gospodine Glendža, makar pročitajte izvještaje vaših nadređenih
Portal AnalitikaIzvor

Neistinite i potpuno neutemeljene su sve Vaše tvrdnje o mojim navodnim lošim namjerama i želji za senzacionalizmom, kao i da su moji zaključci posljedica „traljavog iščitavanja Vašeg izvještaja“, iz jednog jednostavnog razloga: „Vaš“ izvještaj nikad nisam imao u rukama, niti znam što u njemu piše. Nisam imao na raspolaganju Vaše prepiske ili bilo što van onoga što su Ministarstvo kulture i Državna komisija sami objavili, zbog čega to što Vi trenutno pokušavate ne mogu nazvati nikako drugačije nego izmišljanje pretpostavki, da bi se sa njima diskutovalo. Vi ćete najbolje znati zašto to radite. 

S druge strane, ja sam, sviđalo se to Vama ili ne, komentarisao podatke i obrazloženja, koji su vjerovatno i na osnovu tog Vašeg izvještaja (ili čega već) uvršteni ne u jedan, nego u dva zvanična državna izvještaja. 

Prvi je potpisao dr Radomir Jurić i taj je objavljen na sajtu Ministarstva kulture. O manjkovima arhivske i bibliotečke građe na način kako sam prenio govori se na stranama 15,16 i 18. Na strani 18 navode se jedinice koje nedostaju u biblioteci Bibliotečko-arhivskog odjeljenja. Tu doslovno piše “4. B-Ill-2062 inventarrski broj 19189, Petrović Njegoš, Petar II: Gorski vijenac.- Beč, 1847“.

Drugi je kao „rezime“ ministarstvo proslijedilo Vladi Crne Gore na razmatranje, a o manjku dokumenata govori se na strani 9, što se može vidjeti iz faksimila. Nikakvi drugi „izvori“ nisu korišćeni. Isto se odnosi i na ostalo, uključujući „izjašnjenja“ Istorijskog muzeja u vezi sa dosijeom Raka Vujoševića i Vašeg lično, povodom manjka registraturne građe. 

Zato, prije nego uprete prstom na mene i pozovete na javni moralni odstrel, red je da se kao mladi i ambiciozni profesionalac, prvo presaberete, informišete i makar pročitate izvještaje vaših nadređenih, a ako ima problema u vezi sa „datiranjima“ i „oznakama“ istu žestinu i destruktivni elan pokažete prema onima koji su eventualno Vaše navode i podatke interpretirali na način koji je došao do javnosti, pa i do mene. 

Što se mene tiče, trudio sam se da informacije prenesem vjerodostojno i bez ličnih intervencija, što je lako dokazati, a ako grešaka ima, one nisu moje nego Vaše i vaših kolega koji su izvještaje pisali. 

Takođe mi je drago da moji tekstovi djeluju kao stimulans u ambijentu decenijske muzejske letargije, pa se na brzinu pronalazi i ono što je koliko juče figuriralo kao nedostajuće i u Vašim izvještajima.

Srdačno vas pozdravljam
Ivan KERN

izvjestajzp

https://portalanalitika.me/clanak/341954/reagovanje-na-tekst-nestao-primjerak-prvog-izdanja-gorskog-vijenca-iz-1847-godine

Portal Analitika