Svijet

Ambasada Palestine: Oduzimanje crkvene imovine će imati pogubne posljedice

Bivši patrijarh Grčke pravoslavne crkve Irinej je 31. marta 2004. godine dao generalno ovlašćenje za zastupanje zaposlenom u finansijskom odjeljenju Grčkog patrijarhata u Jerusalimu Nikolasu Papadimosu. Papadimos je to iskoristio da potpiše ugovore o zakupu sa predstavnicima jevrejske radikalne grupacije Ateret Kohanim za četiri objekta u vlasništvu crkve na 99 godina sa opcijom obnavljanja za dodatnih 99 godina, saopšteno je Portalu Analitika iz palestinske ambasade u Podgorici.
Ambasada Palestine: Oduzimanje crkvene imovine će imati pogubne posljedice
Portal AnalitikaIzvor

“Ova crkvena imovina se nalazi na važnim lokacijama u jerusalimskom Starom gradu. Ona se se nalazi u srcu Hrišćanske četvrti, kod glavnog ulaza Patrijarha kao i u Crkvu svetog vaskrsenja. Treći objekat se nalazi u srcu Starog grada, i zove se “Muzamija Kuća”. Štaviše, treba napomenuti  i da stleri već okupiraju Manastir Sv. Jovana od 2005. godine, koji je tik uz Crkvu svetog vaskrsenja”, navodi se u saopštenju i dodaje da su, kada se vijest o ugovorima za zakup pojavila, Sveti Sinod Grčke pravoslavne crkve u Jerusalimu i hrišćanska zajednica smijenili bivšeg patrijarha Irineja, raščinili ga, i izabrali aktuelnog patrijarha Teofila III 22. avgusta 2005. godine. 

“Novoizabrani patrijarh je utvrdio da ugovori o zakupu nisu validni, obzirom da je za ugovore ovog tipa neophodno odobrenje Svetog Sinoda, koje nije traženo. Ugovori o zakupu nisu imali potpis bivšeg patrijarha Irinieja, već samo Nikolasa Papadimosa, i postojala je sumnja da su mito, prevara i druge upitne prakse korištene u toku izdavanja crkvene imovina u ovaj zakup. Oduzimanje crkvene imovine će imati pogubne posljedice na hrišćansko prisustvo u Svetom gradu. U skladu sa tim, zaštita imovina Pravoslavne crkve kod Jafa kapije, koja se nalazi na glavnom ulazu u Crkvu svetog vaskrsenja i u sve Patrijaršije i crkve, je ključni element u očuvanju hrišćanstva i obezbjeđivanju istorijski raznolikog društva i pravde i mira”, naglašava se u saopštenju. 

Ističe se da su akcije od strane okupatorske sile Izraela sistematski pokušaji da se naruši integritet Svetog grada Jerusalima i Svete zemlje i da se dodatno oslabi hriščansko prisustvo. 

“Treba napomenuti i da Izrael nastavlja sa sistematskim uskraćivanjem boravišnih dozvola stanovnicima Jerusalima i odbija desetine zahtjeva za ujedinjavanjem porodica. Bogata hrišćanska zajednica je ključan faktor u strukturi našeg raznolikog društva, i prijetnje hrišćanskoj zajednici samo mogu pojačati tenzije koje se javljaju u ovim turbulentnim vremenima. Na kraju krajeva, hrišćani Svete zemlje su svjedoci i čuvari svetinja u Jerusalimu”, kaže se u saopštenju. 
 

Portal Analitika