Politika

Vujović: Opozicija treba da iskoristi slabosti DPS-a

Ukoliko ne postoji jasno iskazana politička volja svih ključnih subjekata na političkoj sceni i spremnost na dijalog i saglasnost oko minimuma principa, reforma izbornog zakonodavstva ne može biti uspješna i neće dovesti do krajnjeg cilja, odnosno do stvaranja uslova za održavanje fer i slobodnih izbora, u kojoj god formi i pod kojim god nazivom da se kreira platforma za pregovore, kazao je za Dan Zlatko Vujović, predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje (CeMI). On smatra da još uvijek ima dovoljno vremena da se izborni ambijent unaprijedi do narednih izbora, odnosno da se postigne kompromis.
Vujović: Opozicija treba da iskoristi slabosti DPS-a
Portal AnalitikaIzvor

“Potrebno je da proces reforme izbornog zakonodavstva bude istinski transparentan i inkluzivan, te da uključi ne samo partije koje su van odbora, nego i one NVO koje raspolažu ekspertizom a nijesu u odboru iz administrativnih razloga. Potrebni su nam uslovi za fer izbore, a ko će pokupiti zasluge za uspjeh tog procesa neka odluče birači na narednim izborima”, rekao je Vujović.

Kako je dodao, opozicija pod hitno mora da se usaglasi i prekine sa međusobnim razmiricama.

“Bojim se da će opozicija ovakvim pristupom propustiti još jednu šansu da, uz jasno iskazanu podršku Evropske unije i šire međunarodne zajednice, valorizuje trajuću političku krizu i druge okolnosti koje joj idu naruku. Recimo, teško je objasniti izostanak aktivnosti opozicije u pravcu slabljenja DPS-a, koji je već prilično uzdrman brojnim aferama sa različitih strana, već imamo situaciju da svoje oštrice, u jednoj vrlo politički oportunoj situaciji, okreću jedni ka drugima. Na ovaj način opozicija samo gubi dragocjeno vrijeme, što, u konačnom, ide u prilog DPS-a. Vjerujem da u ovoj fazi treba glasno otvoriti pitanje šta je javni a šta partijski interes”, smatra on.

Prema njegovim riječima interes građana Crne Gore je da političke partije konačno pokažu ozbiljnost i pronađu minimum političke saglasnosti oko uslova za održavanje fer i slobodnih izbora.

“Isto tako, u izglednom periodu stvari se moraju mijenjati jer strpljenje gubi ne samo međunarodna zajednica već i sami građani, koji očekuju ozbiljan, promišljen, strateški pristup svojih predstavnika, a ne teatar kojem već dugo svjedočimo”, istakao je Vujović.

On je naglasio da je vrlo skeptičan prema ovom, ali i bilo kojem drugom rješenju koje dolazi od strane jednog dijela opozicije i oko kojeg prethodno nije postignut minimum saglasnosti.

“Sva ranija iskustva ukazuiju da ovakava rješenja nisu dobra ni održiva i obično nas vode u još dublju krizu. U prilog tome ne treba zaboraviti da je aktuelno izborno zakonodavstvo proizvod dogovora, odnosno bolje reći brziske trgovine v lasti i opozicije, iz kojeg smo dobili loša i neizvedena zakonska rješenja. Čini mi se da su svi politički akteri izgubili iz vida da se na izm jenama izbornog zakonodavstva radi u interesu građana i da to treba da bude primarni cilj, do kojeg je teško doći uz čvrsto insistiranje na usko partijskim i partikularnim interesima”, zaključio je Vujović.

Portal Analitika