Muzika

Spuštena zastava na deseti Bedem fest, organizatori već najavili imena za narednu godinu

I poslednje veče desetog Bedem festa otvorila je mladost te je prvi na tvrđavi nastupio bend „Bulka“ koji dolazi sa festivala "Omladina" održanog u Subotici. Ovo im je bio treći nastup otkada su se okupili dok su upravo u Nikšiću prvi put pozvani na bis.
Spuštena zastava na deseti Bedem fest, organizatori već najavili imena za narednu godinu
Portal AnalitikaIzvor

Više od 30 godina smo ih čekali da ponovo zasviraju a upravo Bedem fest bio je adresa na kojoj je Osma sila održala svoj povratnički koncert. Da su predugo čekali da se vrate bilo je janso kada su se u publici uočile grupe sa majicama ovog benda dok su oni koji istim žarom slušaju ovaj sastav i danas na binu bacali brushaltere, pjevali u glas i pozivali na bis. Baklje su, kako to biva u Nikšiću, propratile izvođenje njihove poznate numere „Spominjem te“.

"Trideset i nešto godina nisu mogli da nam se poklope termini. Da budemo iskreni mogli smo to mi možda i ranije da napravimo. Možda nije bilo dovoljno želje, entuzijazma. Ustvari, falio je neko ko će da pririska i bio je to Petar Šundić. On je pririskao uporno." – rekli su novinarima na pitanje zašto smo ih toliko čekali da ponovo zasviraju, dodajući da se nadaju da neće čekati dvadeseti BEDEM fest da ponovo dođu već mnogo ranije.

Na muzičko putovanje Balkanom vodila nas je Madame Piano sa Gyass bendom. „Ja sam bila na mnogim festivalima, na mnogim svjetskim festivalima ali evo u mojoj karijeri koja traje već 25 godina ja moram stvarno da vam priznam da se ja nikada osećala ovako srećno, ushićeno, predivno. Mi smo zaista večeras prisustvovali na jednom od najlepših festivala na kom smo ikad bili! Ja moram prvenstveno da se zahvalim gospodinu Petru Šundiću, ne samo u moje ime nego u ime i ovoga grada i ove zemlje, Balkana i zaista glas ovog festivala daleko je stigao. Postalo je prestižno doći na ovaj festival i vjerujem da vi to ne znate iz mjesta gdje se nalazite, iz Nikšića, ja sam u Beogradu i u potpunosti sam svjesna koliko je muzičarima važno da dođu na vaš festival.“ -saopštila je nakon nastupa.  

piano

Nešto drugačiji zvuk na binu je nakon nje donijela Bojana Vunturišević poznata po svojim elektro pop zvucima. Njen nastup najviše je pokrenuo nešto mlađu publiku koji su uživali u energičnom nastupu ove umjetnice. Iako je prvi put u Nikšiću svirala kao dio benda "Svi na pod" večeras je nastupila prvi put  sa solo albumom. O Bedem festu kaže:  "Znamo organizatore i znamo da je uvjek dobro zezanje sa njima i znamo od naših kolega da je ovdje uvjek fantastično i svi su nam godinama unazad preporučivali "Dođite u Nikšić na Bedem fest."

Muzički autor i multi instrumentalista, Igor Vince, od 2011. godine nastupa solo i na BEDEM festu se kaže, lijepo proveo i da je od kolega čuo da je nikšićka publika sjajna. Utisci koje nosi sa sobom su pozitivni i naglašava da se vidi strast među organizatorima ka svemu ovome.

Zavjesu na deseti Bedem fest spustio je Dorđe Miljenović sa svojim sastavom koji je publiku držao budnom i razigranom do nešto preko tri sata iza ponoći.

Organizatori priznaju da su zadovoljni ovogodišnjim izdanjem festivala, kao i da već imaju planove za iduću godinu. Kako kaže direktor festivala, Petar Šundić, BEDEM fest postaje jedan brend koji prepoznaju i izvođači sa prostora bivše Jugoslavije. Za naredni Bedem fest najavio je nastup poznatog sastava „2Chellos“.

Portal Analitika