Kultura

Marseljeza se repuje

Sve što je Lizzo (Melisa Vivijen Džeferson) u javnosti radila posljednjih godina bilo je hvatanje cijelog interneta u raskorak - pravo za međunožje. Reperka, soul diva i glumica, sve po potrebi, u moderni fanki soul udahnula je dugo čekanu svježinu.
Marseljeza se repuje
Portal AnalitikaIzvor

Od singla „Juice“ objavljenog u januaru, očekivanja od trećeg albuma djevojke iz Hjustona dostigla su nivo iščekivanja sezone najnabudženije serije u Americi. Ploči „Flawless Cuz I Love You“ bilo je suđeno da bude pun pogodak - prava forma, energija i stav u idealnom ruhu i momentu...

Multitalentovana, harizmatična i potpuno blesava Lizzo sa albumom je samo istrčala počasni krug pobjednice. Rijedak je primjer da je u modernoj rnb ili pop muzici jedan proizvod tako dobro plasiran i tempiran. Tako je materijal sa albuma početkom ljeta srušio cunamipravo na mejnstrim scenu odmah nakon osjeke hita „Juice“.

 

Najbolje od najvećih

Melisa kao da je uzimala najbolje od najvećih diva afroameričke muzike iz decenija za nama. Tako na uvodnoj „Cuz I Love You“ uspijeva da kanališe energiju sa božanskih visina glasa jedne Vitni Hjuston. Već u drugoj „Like a Girl“, mega-hitu ovog ljeta, je na hip-hop terenu i u prvoj liniji fronta, sa himnom feminizma, rep Marseljezom na usnama. I to samo zato što se „jutros probudila sa osjećajem da bi se mogla kandidovati za predsjednika“.

„Juice“ i „Soulmate“ su savršen kombo pjesama i ciljano su postavljene jedna za drugom na albumu, savršeno zabavne i radosne pop poslastice. Znate onaj tip pjesama koje bi zapjevali pred ogledalom svakog jutra? „Jerome“ već uspijeva ono što Tejlor Svift pokušava godinama - da u brk isporuči listu zamjerki svijetu, poruči da se neće izvinjavati bilo kome za bilo što... I katapultira u orbitu radosnog, ostvarenog i pobjedničkog dana.

02-kaver-albuma-l

Dah svježine

To su samo neki od razloga zbog kojih je, u samo pola sata, „Flawless Cuz I Love You“, poput terapije. Blicposjeta najboljoj psihološkinji, poput Vendi iz „Billions“, koja će vas u nekoliko riječi naoružati za borbu sa cijelim svijetom. Naravno da Lizzo to čini savršeno lako, bez imalo truda.

I naravno da nije baš tako - jer ovo je album koji je autorka sa cijelom armijom producenata brižno kalibrisala, tražila mjeru. I odatle onaj dah svježine u popsvijetu kojem godinama očajnički fali ona ključna građa, sočno meso velikih hitova. Jer, Lizzo ne postavlja standarde kako treba da zvuči moderna pop ploča, samo podsjeća na staru formulu, iz nekog razloga dugo zaturenu.S.S.

Ocjena: 84/100

 

FOTO: rollingstone.com / clashmusic.co

Portal Analitika