Kultura

Otkrijte komandosa iz Izraela

Ove sedmice za čitaoce Objektiva najbolje i najgore naslove iz svijeta filma, televizije i muzike izdvaja Jovana Biga, članica tima Digitalizuj.me.
Otkrijte komandosa iz Izraela
ObjektivIzvor

ZGRABI

FILM

U Briselu sam ove godine prvi put gledala film u IMAX bioskopu. Uživala sam u genijalnom naučno-fantastičnom akcionom filmu „Alita: Battle Angel“(Robert Rodrigez, 2019).

Kada sam bilamala, obožavala sam avanture Meri Popins.Kada sam saznala da se snima „Mary Poppins Returns“ (Rob Maršal, 2018) bila sam skeptična. Međutim, režiser jestesačuvao originalnost prvog dela. Očigledno je da Emili Blant uživa igrajući glavnu uloguida na gledaoce prenosi svu vrcavost glavnejunakinje. 

Iako ne gledam romantične komedije, film „Crazy Rich Asians“(Jon M. Ču, 2018) oduševio me je jedinstvenim humorom i fantastičnim prizorima Singapura.

Veliki sam fan dugometražnih animiranih filmova. „Megamind“(Tom Mekgrat, 2010) jedan je od onih koje uvek preporučujem. Ekipa koja nas je upoznala sa likom i delom Šreka u ovom ostvarenju donosi neverovatnu avanturu sa bezbroj preokreta,čime se ne može pohvaliti mnogoanimiranih filmova.

 

TV

Ovog leta moji favoriti su treće sezone serija „Stranger Things“i „Lacasa de papel“. Pribojavala sam se danjihovi autori višeneće moći da ponude nove i zanimljivepriče. Srećom, nisam bila u pravu - obe su genijalne! Bonus?Soundtrack. Obe serije prate fenomenalne pesme.

Moja omiljena televizijska „otkrića“ su „Fauda“ i „Trapped“. „Fauda“ je špijunski triler koji prati dešavanja u Izraelu i Palestiniprikazujući komplikovani odnos dve zemlje objektivno,bez zauzimanja strana. Glavni glumac, kokreator i koscenaristaLior Raz bio je komandos elitneizraelske antiterorističke jedinice.

„Trapped“ je islandska detektivska drama u režiji Baltazara Kormakura. Reč je o sjajnoj krimi-seriji sa najvećim budžetom u istoriji islandske produkcije (6,5 miliona eura).

Izdvajam i dokumentarac „The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley“ (Aleks Gibni, 2019). Ovaj film donosi priču o „Theranosu“, jednom od najkontroverznijih startapova današnjice, čijaje osnivačicaElizabet Holmspostala najmlađa milijarderka u Americi. Međutim, ispostavilo se da je reč oprevari veka. Pokrenut je i sudski proceskoji još traje.

Kada su u pitanju večitifavoriti, biram naučno-fantastične serije „Firefly“i „Battlestar Galactica“. Za mene imaju status obavezne lektire.

 

MUZIKA

Moji omiljeni pank rok bendovisu Green DayiBilly Talent. Ovogodišnje otkriće mi je grupa The Hukoja svira hevi metal koristeći tradicionalne mongolske instrumente.

U Berlinu sam (napokon!) ovog leta imala priliku da uživo čujem Blackmore's Night, grupu koja svira srednjevekovni folkrok i koju je sa suprugom Kendis Najt osnovaoRiči Blekmur, jedan od osnivača kultnog benda Deep Purple.

Ove godine bila sam i na koncertu Andrea Rijuai njegovog Johan Štraus orkestra. Svakome bih, bez obzira na to koju muziku sluša, preporučila da prisustvuje ovom spektaklu.

Apsolutni ovogodišnji letnji hit za mene je „Norwegian Reggaeton“ italijanske hevi metal grupe Nanowar of Steel.U pitanju je urnebesna metal parodija na letnje regeton hitove u latino produkciji.
 

ZAOBIĐI

 

FILM

„Ready Player One“ (Stiven Spilberg, 2018). Jedva sam čekala da dođe u bioskope. Kao ogromni fan knjige, izašlasam iz sale skoro plačući od razočaranja. Svima koji vole pop kulturu, kompjuterske igrice, osamdeseteili samo jednu od navedenih stvari, predlažem daga preskoče i pročitaju knjigu Ernesta Klajna. Idealno je štivo za plažu.

„The Lion King“(Džon Favro, 2019) je vizuelnai produkcijska perfekcija, ali to mu jei glavna mana. Životinje su toliko realne, da izgledaju prečudnokada pevaju/pričaju, a onaj osećaj bliskosti i povezanosti sa glavnim junacima je skroz izgubljen.

TV

Kada sam videla da Alvaro Morte, Profesor iz serije „La casa de papel“, glumi u novojšpanskoj seriji „El embarcadero“, očekivanja od ovog trilera postala su velika. Nažalost, nisu ispunjena.

 

MUZIKA

Nisam najveći fan Madone u poznatom univerzumu, ali cenim njen rad. Ipak, njen nastup u finalu Evrovizije bio je katastrofalan.

 

FOTO: Duško Miljanić

Portal Analitika