Društvo

Osnovci na Veruši slušali predavanja o štetnosti pušenja

Predstavnici Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) obišli su učenike od petog do devetog razreda osnovnih škola sa područja Glavnog grada Podgorice koji se odmaraju tokom ljetnjeg raspusta u jednoj od šest smjena koliko ih je predviđeno ovog ljeta u Odmaralištu Dječjeg saveza Podgorica na Veruši. Tako je prilikom posjete i predavanja o štetnosti pušenja bilo prisutno preko stotrideset učenika i instruktora koji se nalaze u ovoj smjeni, kazali su iz CDPR-a.
Osnovci na Veruši slušali predavanja o štetnosti pušenja
Portal AnalitikaIzvor

Predavanjima su prisustvovali učenici osnovnih škola „Milorad Musa Burzan”, „21. Maj”, „Sutjeska”, „Branko Božović” i „Pavle Rovinski”, kao i prvog razreda srednjih škola: Gimnazija „Slobodan Škerović” i učenici srednje ekonomske škole „Mirko Vešović”, takođe iz Podgorice,

„Na zasluženom odmoru su i nagrađeni učenici sa raznih konkursa, među kojima naravno i sa Konkursa CDPR-a povodom Svjetskog dana borbe protiv pušenja. Tradicionalno predstavnici CDPR-a tokom ljeta sa njima razgovaraju o problemima koje sa sobom donosi pušenje, koje kasnije nažalost prelazi u zavisnost i time postaje jedna od teže izlječivih bolesti zavisnosti. Kroz razgovor i druženje predstavnici CDPR-a i instruktori Dječjeg saveza na čelu sa direktorom Dječjeg saveza Aleksandrom Miloševićem i upravnikom Odmarališta Ivanom Pelevićem, inače aktivistima CDPR-a, su im ukazali na sve štetnosti po zdravlje koje donosi konzumiranje duvanskih proizvoda, posebno na mlade i njihov organizam“, stoji u saopštenju.

Učenicima koji se tu, kako kažu, ne samo odmaraju, nego i pripremaju za početak nove školske 2019/20 godine je istom prilikom podijeljen dobro poznati i uvijek korisni edukativni materijal CDPR-a „Živjeti  bez  dima”, „Sedam je koraka do zdravlja” i „Da li znate sve štetnosti pušenja”, kao i dobro poznate i izuzetno korisne naljepnice „Zabrana prodaje cigareta  licima  mlađim od 18. godina”, „Zabranjeno  pušenje” i edukativna „Zona bez dima”.

Iz CDPR-a navode da im je istovremeno izuzetno drago kada posjetimo djecu na Veruši i vidimo da djecu u holu Odmarališta na glavnom mjestu za poruke pored plana boravka, dočekuju i njihovi posteri „Pravo na zdravo” i „Maneken duvanske industrije”.

„Razgovor i druženje sa prisutnom djecom na navedenu temu je samo jedno u nizu predavanja koja se održavaju u saradnji sa Dječjim savezom Podgorica, a održavaćemo ih svakako i dalje redovno po vaspitnoobrazovnim ustanovama u Podgorici, kao i cijeloj Crnoj Gori. Naglašavamo istovremeno da sve gore navedeno radimo u okviru edukacije djece i mlade populacije o problemima pušenja i ukazivanja na njegovu štetnost po zdravlje“, zaključili su.

Portal Analitika