Kultura

Igra žmurke sa svijetom odraslih

Poželjećete da gledate svijet očima Eme, Normana i Reja mnogo prije nego što dođete do finala prve sezone. I složićete se da život mora biti nezaboravna avantura dijeljenja, koliko god bio apsurdan, prolazan i pun kompromisa.
Igra žmurke sa svijetom odraslih
Stojan STAMENIĆ
Stojan STAMENIĆAutor
ObjektivIzvor

Odraslost se najviše zacrveni pred ogledalom očiju djeteta. I najbolje ogoli. Anime serija „Obećana nedođija“ će vas zato natjerati da se postidite. Da navijate i do kraja vjerujete, da od samo jedne klice nevinosti, čuvane u ćošku djetinjeg osmijeha, može prodisati cijeli svijet.

Anime serija „Yakusoku no Nebarando“ (eng. „The Promised Neverland“), čija je prva sezona podijeljena na 12 dvadesetominutnih epizoda – savršena je terapija našeg vremena.

Vrijedne lekcije

Nastala je poslije mega-uspjeha istoimene mange, koja je u posljednje tri godine dočekala desetomilionske tiraže širom svijeta. Premisa je jednostavna. Priča počinje u sirotištu „Grejs Fild“ u kojem živi 38 klinaca i koje je njihovo utočište i cijeli svijet.

Granice njihovog kosmosa su negdje na ivici šume koja okružuje veliki dom. Jedni drugima su sve što su ikada imali, a njihov jedini kontakt sa svijetom odraslih jesu stotine knjiga iz prelijepe biblioteke i beskrajno povjerenje koje je zaslužila njihova „Mama“, starateljka Izabela.

Snaga emocije „Obećane nedođije“ nije samo u tome što trenutak odvajanja od sirotišta i taj korak u svijet odraslih, sa 12 godina, izgleda beznadežno tragično. Taj momenat je genijalno i elegantno razrađen - kroz jednostavno „pravilo“ da štićenici nikad nijesu čuli ništa o onima koji su odlazili, bez obzira na to što su im davali i obećanja i prve male zavjete...

Ipak, prije toga, najveća vrijednost ove serije i stripa leži u načinu na koji se djeca suočavaju sa pravilima svijeta koji ih čeka. Prije svega - sa gubitkom. I to kako doživljavaju prolaznost. O, koliko samo možemo da učimo od njih!

Sve ostalo - misterija u kojoj se neizvjesnost gradi vještije nego u najboljim noarima; pa cinična vizija budućnosti u kojoj su se ljudi predali sudbini proizvodnih mašina ili zamoraca na životinjskoj farmi; suočavanje sa tuđim lažima i obećanjima, prvi pogled u lice realnosti... Sve to je platno po kojem djeca sipaju svoju čistotu.

Tri učitelja

U fokusu su tri jedanaestogodišnjaka. Riđokosa Ema, harambaša zlatnog srca i nepresušnog optimizma. Norman, jedan od najstarijih, savršen planer i strateg, beskrajno promišljen i nepobjediv u svim igrama - onaj koji sebe nikad neće staviti ispred onih za koje brine. I Rej, sakrivan iza teških tamnih šiški, pasionirano zanesen knjigama, neizlječivi skeptik čiji racio uvijek pomogne na pravi način u pravom momentu.

Sve što ćete poželjeti, od prve do posljednje epizode, jeste da sačuvaju jedni druge. Negdje usput shvatićete da vam njih troje slikaju portret odrasle osobe, onakve kakva ste uvijek željeli da budete!

Učiće vas, da ljubav nema nikakve veze sa sebičlukom. Da ništa ljepše od praštanja nije milovalo prve duboke ožiljke. I koliko je strašna, koliko je plemenita prva žrtva. Pa rastanak, ili progutana suza - samo zbog toga da ne bi zaiskrila na nečijem drugom licu.

Naši junaci kroz 12 epizoda planiraće za vas neke idealne male zajednice savršenih prijatelja... I jednu veliku, zajedničku avanturu otkrivanja svijeta.

Pastelne boje

Bez namjere da otkrivamo previše o briljantnom zapletu sa ukusom perfektno dozirane naučne fantastike: „Obećana nedođija“ je i opominjuća slika modernog svijeta. Onog u kojem odrasli ćute i trpe iza debelih zidova kompromisa. Tamo gdje motive ključnih igrača ne možete ni naslutiti, a kamoli prozreti. A čovjek nije ništa drugo osim potrošna roba, parče mesa, redni broj koji će vrlo brzo biti zaboravljen! E, sa svim tim moraju da se suoče Rej, Ema i Norman. I to pokušavajuči da sačuvaju jedni druge...

 „Obećana nedođija“ je anime za odraslu i promišljenu publiku. Uz kompleksnost tema, perfektno ide i savršen tempo epizoda, u kojima ćete se samo nakratko gubiti kada shvatite da vam je ,,podvaljena“ neka druga vremenska ravan i neočekivana misterija... Da bi, u žestokom ritmu, kreatori vraćali balans i donosili vam radost saznanja i otkrića. Baš kao u igri žmurke.

Vizuelni stil - meke pastelne boje i „naivan“ manga crtež lica - savršeno ide uz „Nedođiju“ zbog toga što ne skriva ništa. Gola je i ogoljena emocija, pa i pred našim gladnim očima skepse, odraslosti i znatiželje.

Mnogo prije finala sezone „Obećana nedođija“ uspjeće da vas ubijedi, da želite da gledate svijet očima Eme, Normana i Reja. I da život mora biti nezaboravna avantura dijeljenja, koliko god bio prolazan, apsurdan, pun kompromisa. Do druge sezone, koja je najavljena za mart naredne godine. I jedne mnogo šire i opasnije pozornice, koja izvjesno čeka naše junake...

Riđokosi orkan posebnosti

Ema je jedno od najstarije djece sirotišta „Grin Fild“. Njen registracioni broj je 63.194, a beskrajni optimizam je čini posebnom i potpuno osobenom. Osim što na svakodnevnim testovima uvijek dobija najviše ocjene, ona je i mali vižljasti atleta, savršeno spreman za veliku avanturu koja čeka nju i prijatelje.

Njena supermoć je potpuno odsustvo sebicentričnosti. Ema je ta, koja sa 11 godina insistira da njen svijet donosi jednake šanse za svakog od 38 klinaca, čak i u najtežim situacijama. U prvoj sezoni „Nedođije“, Emin okean emocija biće nošen orkanskim vjetrovima svijeta koji izvlači tlo pod nogama. I ona će učiti da to bude njena najveća snaga, a ne slabost.

Portal Analitika