Društvo

Đorđe Lubarda, mladić koji je pobijedio leukemiju

Junak ove priče je dvadeset trogodišnji Kotoranin Đorđe Lubarda, koji je nakon pet godina liječenja pobijedio u borbi protiv opake bolesti, leukemije. Zvaničnu potvrdu da je izliječen dobio je početkom aprila ove godine, na posljednjoj kontroli koja je obavljena na klinici u Njemačkoj, nakon pet godina od transplantacije matičnih ćelija.
Đorđe Lubarda, mladić koji je pobijedio leukemiju
Ivana Komnenić
Ivana KomnenićAutor
PobjedaIzvor

Nekoliko mjeseci kasnije, tačnije krajem jula, Đorđeva porodica je odlučila da ovu njegovu veliku pobjedu obilježi na najljepši način, feštom u krugu porodice, rodbine, prijatelja i specijalnom gošćom, doktorkom, najpoznatijim svjetskim stručnjakom iz oblasti hematologije i onkologije dr med Nadeždom Basarom, koja je drugi junak životne priče ovog mladića i zaslužna što je Đorđe živ i zdrav.

Uporedo sa liječenjem, Đorđe je uspio da završi četvorogodišnje studije, zaposli se. Odrađuje pripravnički u kompaniji Luštica Bay.

 

djordje-lubarda1

 

BORBA

U razgovoru za Pobjedu hrabri mladić prisjeća se da je sve počelo mjesec nakon što je napunio 18. godina, kada je saznao od čega boluje, te odlaska u bolnicu „Maltezer St. Franziskus“ u Flenzburgu. Vijest o Đorđevoj bolesti odjeknula je kao grom iz vedra neba u Kotoru, a potom se uz pomoć brojnih akcija, te humanosti prijatelja, rodbine i države uspjelo sakupiti potrebnih 250. 000 eura za njegovo liječenje i odlazak na kliniku.

„Onog momenta kada sam kročio na kliniku "Sent Maltezer" i upoznao doktorku Nadu, znao sam da će biti sve u redu i nijesam razmišljao da li ću uspjeti. Taj tretman, uslovi, nemate osjećaj da ste u bolnici, naprotiv, kao da ste u nekom hotelu sa pet zvjezdica. Osoblje, doktori su toliko ljubazni, posvećeni da je to nevjerovatno, usluga na nivou. Doktorka Nada me je svakog dana obilazila i pratila do te mjere da li sam nasmijan ili nijesam, kakvo mi je raspoloženje. Sve to mi je ulivalo sigurnost i vjeru da ću uspjeti, a posebno kada mi je jednom rekla da sam pacijent koji je najbolje prošao sve faze liječenja od svih koje je imala u karijeri. I zaista jesam tako lagano uspio da prođem sve faze liječenja, tako da mogu danas da kažem da sam jako zadovoljan“, kaže Lubarda.

Upravo taj optimizam i pozitivnost koji ga nijesu napuštali u proteklih pet godina, pomogli su mu, kaže da prebrodi i teške trenutke kojih nije bilo malo.

- Bilo je mnogo teških trenutaka, jer nije lako kada ste zatvoreni u jednu prostoriju tri mjeseca.

Dupla stakla, prozor ne mogu da otvorim, povezan na cijev od koje se tri mjeseca ne odvajam. Ali prošlo je sve, to je ostalo u sjenci pri svim ovim dobrim stvarima i tretmanu koji sam imao.

djordje-lubarda-2

 

Danas gledam na sve to kao na nešto što me ojačalo i što mi je pomoglo da shvatim koliko je život vrijedan i koliko treba da se uživa u životu. Zato, moja poruka prvenstveno mladim ljudima oboljelim od leukemije, ali i svima ostalima je da uvijek treba da budu pozitivni i da na život ne smiju da gledaju kao na nešto teško, nego lagano i lijepo.

Moraju vjerovati da se svaki problem može riješiti, da o svemu što nam djeluje nedostižno moramo razmišljati kao dostižnom i mogućem. Jednostavno, sve zavisi od stanja uma i kako se čovjek postavi prema bolesti, problemu, jer najveću ulogu, a posebno kod bolesnih ljudi igra psiha. To je najbitnije - poručuje Đorđe.

GEST

Zahvalio se svima koji su na bilo koji način pomogli njemu i njegovoj porodici tokom ove petogodišnje borbe, a posebno doktorki Nadi. Prisjetio se i detalja sa nedavnog slavlja, i poseban osjećaj, kada mu je doktorka Nada u slavljeničkoj noći uručila neobičan poklon.

- Tim posljednjim gestom, doktorica Nada zahvaljujući kojoj sam danas živ, pokazala je koliki je čovjek i humanista.

Sve nas je ostavila bez teksta, nastao je muk, kada mi je nakon govora koji je održao moj otac, a potom i ona, uručila neobičnu statuu sa sljedećim natpisom: Borba sa leukemijom 2014-2019. Pobjednik Đorđe Lubarda, Tivat, Kotor, Montenegro.

Rekla mi je da je željela da imam uspomenu, suvenir, koji će jednog dana vidjeti moji sinovi, unuci, da pamte što sam sve prošao i sa čime sam se borio - ispričao je Lubarda.

 

djordje-lubarda-3

Ivana Komnenić, Pobjeda

Portal Analitika