Politika

Demokrate: Ostaje mogućnost tehničke vlade, ovo je naš i predlog medjunarodne zajednice

  Demokratska Crna Gora potvrdila je danas da takozvani Briselnski plan predvidja samo mogućnost tehničke vlade i u saopštenju tvrde da je sve što je usvojeno njihov predlog i predlog medjunarodne zajednice.
 Demokrate: Ostaje mogućnost tehničke vlade, ovo je naš i predlog medjunarodne zajednice
Portal AnalitikaIzvor

„Prije dva dana, pod velikim pritiskom međunarodne zajednice i domaćih evropskih snaga, DPS je bio prinuđen da prihvati “Briselski plan”, tvrde Demokrate i taksativno navode što je sve dogovoreno.

U predlogu DPS-a i DF-a, naziv Odbora je Odbor za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva, a u Predlogu Demokrata i međunarodne zajednice naziv odbora je Odbor za sveobuvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

Odbor DPS-a i DF-a predviđa implementaciju samo nekih preporuka OEBS-a i ODIHRA, dok Predlog Demokrata i međunarodne zajednice zahtijeva impelmetaciju svih preporuka OEBS-a i ODIHR-a.

Odbor DPS-a i DF-a je predviđao razmatranje Nacrta zakona o medijima i Zakona o RTCG-u, što znači da Vlada Duška Markovića daje konaćnu riječ, a Odbor samo mišljenje. Sa druge strane, Predlog Demokrata i međunarodne zajednice predviđa odobravanje i predlaganje Predloga medijskih zakona i Zakona o RTCG-u, što znači da Odbor daje konačnu riječ, a ne Vlada Duška Markovića.

Odbor DPS-a i DF-a je predviđao da se novi Savjet RTCG-a može birati u primjerenom roku, što ostavlja mogućnost da se to desi i nakon izbora, dok Predlog Demokrata i međunarodne zajednice insistira na izboru novog Savjeta RTCG-a odmah nakon usvajanja Zakona.

U Odboru DPS-a i DF-a odluke su se mogle donositi i sa samo 7 od 14 članova Odbora, dok Predlog Demokrata i međunarodne zajednice predviđa odlučivanje sa minimum 11 od 14 članova, odnosno 75%, što opoziciji daje drastično veći uticaj u donošenju odluka.

Odbor DPS-a i DF-a je eliminisao mogućnost zakonodavnog modela nadzora, odnosno izbrisao mogućnost formiranja specijalnog tijela za kontrolu izbornog procesa, dok je Predlogom Demokrata i međunarodne zajednice obezbijeđeno formiranje specijalnog tijela koje će nadzirati i kontrolisati cjelokupni predizborni i izborni proces.

Odbor DPS-a i DF-a je u dijelu izvršnog modela za nadzor impelementacije predviđao član 11 koji kaže da će Odbor predložiti Kolegijumu modele za kontrolu implementacije. Pomenuti član je u našem Predlogu ostao nepromijenjen i, kao i do sada, ostavlja mogućnost formiranja tehničke Vlade.

Odbor DPS-a i DF-a je zahtijevao bezulsovni prekid bojkota DF-a i povratak u Parlament, dok “Briselski plan”  definiše nastavak bojkota Demokrata do stvaranja uslova za poštene izbore.

I na kraju, rad u Odboru DPS-a i DF-a je DF-u obezbjeđivao pune poslaničke plate, dok će Demokrate zbog realizacije “Briselskog plana” biti kažnjeni ukidanjem poslaničkih plata, zbog osvete DPS-a.

 

„Samim tim, koliko je Demokratska Crna Gora dosljednošću i upornošću uspjela da postigne u cilju stvaranja uslova za sveobuhvatnu izmjenu izbornog zakonodavstva i održavanja prvih poštenih izbora u Crnoj Gori, može se vidjeti ako se u svim segmentima uporedi plan Demokrata i međunarodne zajednice sa dosadašnjim planom DPS-a i DF-a“, navode u saopštenju.

 

Kako dodaju, sve ovo dokazuje kapitulaciju DPS-a, ali i potvrđuje da kolege iz DF-a rade po principu NE Evropi, DA DPS-u, dok Demokrate uvijek jasno poručuju - Sa Evropom uvijek, sa DPS-om nikad!

 

 

 

 

 

 

Portal Analitika