Sjećanje: Fehmi Huseni – odlazak maga plemenite vještine

Trener bokserske reprezentacije Crne Gore i osnivač Bokserskog kluba Herceg Novi, Fehmi Huseni, preminuo je  jutros iznenada, u 47 godini. Nije izdržalo srce ovog plemenitog čovjeka kojeg su krasile mnogobrojne vrline. Bio je dobar, odgovoran bokser BK Budva, zatim Vojvodine, Mačve (Šabac), BSK Dortmund (Njemačka).
Foto: Radio Herceg Novi
Foto: Radio Herceg Novi
Radio Herceg NoviIzvor

Rođen je 15. marta 1973. godine, a boksom je počeo da se bavi 1985. godine, kod poznatog trenera Pavla Bučaja. Na prvenstvu Crne Gore postaje vicešampion. Dvije godine kasnije pobjednik je Međunarodne omladinske revije „Oslobođenja Beograda“, a iste godine osvaja reviju „Mađar so“. Proglašen je 1987. godine za sportistu Budve, i opet 1989. godine, a te godine osvaja i titulu omladinskog prvaka Crne Gore u poluvelter kategoriji. Dvadeset dana kasnije, na državnom prvenstvu u Zagrebu, postao je omladinski prvak Jugoslavije u istoj kategoriji. Na reviji mladih šampiona Jugoslavije osvoji je srebrnu medalju, posle čega je postao standarni član omladinske reprezentacije Jugoslavije.

Na meču u Napulju, između omladinskih reprezentacija Jugoslavije i Italije, osvaja statuu Cezara i plaketu grada Napulja. Boksersku 1989. godinu okončava zlatnom medaljom na međunarodnoj reviji „Mađar so“ u Zrenjaninu.

Hroničari  budvanskog sporta zabilježili su da je od 1986. do 1990. godine Fehmi Huseni suvereno vladao jugoslovenskim omladinskim boksom u poluvelter kategoriji. Po procjenama svih bokserskih trenera, on je bio najtalentovani mladi bokser u Jugoslaviji. Majicu sa grbom omladinske reprezentacije Jugoslavije oblači sa 15 godina.  Dvostruki je pobjednik Međunarodne bokserske revije „Mađar so“, višestruki republički i državni omladinski prvak u bantam kategoriji, osvajač je „Zatne rukavice“. Na reviji mladih šampiona Jugoslavije (1989) u Beogradu osvaja srebrnu medalju. Sa omladinskom reprezentacijom Jugoslavije postiže vrijedne uspjehe u ringovima širom Evrope. Od 1990. godine Fehmi prelazi u Vojvodinu u Novi Sada. Posle tromjesečnog izleta u Šapcu, gdje boksuje za „Mačvu“, krajem 1992. odlazi za Dortmund i boksuje u „BSK“. Posle šest godina vraća se u Herceg Novi. Od 1998.  radi kao trener u Herceg Novom gdje osniva BK „Herceg Novi“.

U vrlo kratkom vremenskom periodu, kao trener Herceg Novog, lansirao je dvadesetak novih crnogorskih i jugoslovenskih boksera, od kojih su imena Čurovića, Vlaovića, Petrovića, Roganovića, Vidakovića i Prašovića, postigla zapažene rezultate na amaterskom i profesinalnom nivo. Od 1999. godine do 2017., Fehmi Huseni je organizator bokserske revije „Zlatna mimoza“.

Lik i djelo pokojnog Fehmija Husenia, ostaće za sva vremena u najljepšim sjećanjima svih članova kluba Herceg Novi kao i svih sportskih radnika Herceg Novog, Budve, Crne Gore i regiona, koji će ga pamtiti kao izuzetnu ljudsku veličinu.

Sahrana Fehmija Husenia obaviće se u nedelju, 4. avgusta, u 16 časava na novom groblju „Vječnost“ u Sutorini.

Portal Analitika