Novi proizvodi

Pola stoljeća Fiata 128

Nepravedno zapostavljen, Fiat 128 je bio jedan od najznačajnijih velikoserijskih automobila italijanske i evropske autoindustrije, a poslužio je i kao osnova za razvoj Zastave 101, poznatije kao Stojadin.
Pola stoljeća Fiata 128
IndexIzvor

Šezdesete godine su u Evropi bile vrlo prosperitetne, a tako je bilo i u Italiji. Vrhunac je svemirske trke, italijanska ekonomija raste, a Italijani obožavaju Fiat i kupuju njegove automobile. A onda je 1969. godine predstavljen Fiat 128, prvi model italijanskog proizvođača s prednjim pogonom.

 

fiat-4

 

Vrijeme je to kad vodeći proizvođači u asortimanu već imaju prednjepogonaše, i to posebno francuske marke i dakako Mini, no Fiat nastupa drukčije i donosi sve novosti na jednom proizvodu. 128-ica je imala poprečno postavljen motor i mjenjač, disk kočnice sprijeda, nezavisan vješanje na svim točkovima - sve bitne karakteristike modernih automobila osim jedne, petih vrata. Pogađate, ta je bila rezervisana za Zastavinu verziju, legendarnog Stojadina.

Fiat 128 je dizajnirao Dante Điakoza, čovjek koji je stajao iza originalne 500-ice, a dizajn je bio vrlo originalan. Inovativan smještaj motora smanjio je veličinu prednje zapremine i povećao onu središnju, putničke kabine. Osim što je bila veća nije bilo ni središnjeg tunela, pa je komfor bio odličan za svoje vrijeme.

 

fiat-3

 

128 je bio dug 3850 mm, širok 1590 mm i visok 1340 mm, uz 2448 mm razmaka između osovina.

Prve 128-ice pokretao je 1.1 četiri-cilindarski motor s 55 KS, što je bilo dovoljno da povuče i do 140 km/h uz 17 sekundi potrebnih do stotke. U sedamdesete Fiat ulazi i s karavanom Familiare, a predstavljena je i Rally izvedba s 1.3 motorom od 67 KS. Fiat 128 je proglašen Evropskim automobilom godine. Bio je uzor mnogima, a priča ide dalje da su u Volkswagenu pri razvoju Golfa pokraj sebe imali rastavljenu jednu 128-icu.

 

fiat-2

 

Fiat 128 je popularnost stekao izvan granica Evrope, a osim nama najpoznatije jugoslovenske verzije automobil se proizvodio u Africi, Južnoj Americi, pa i Šri Lanki. Proizvodnja je trajala sve do 1985. godine, s oko tri miliona proizvedenih primjeraka, a još krajem 1970-ih naslijedio ga je Ritmo. Zastava je svoje verzije proizvodila sve do 2008. godine, uz najvažniji redizajn 1988. godine kad su stigli Bosch paljenje, mjenjač s pet brzina, poboljšano vješanje i dobro poznata hrpa plastike. I da, 128 je postao Skala. 

Portal Analitika