Crna hronika

Optuženi iznio odbranu, saslušan i Igor Tomkić

Suđenje Berancu Aleksandru Savoviću (23), koji je optužen za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti sugrađaninu Igoru Tomkiću i osobama koje ga podržavaju, tako što je u julu postavio prijeteći video snimak na društvenoj mreži Instagram, počelo je juče u Osnovnom sudu u Beranama – prenosi Portal Antena M.
Optuženi iznio odbranu, saslušan i Igor Tomkić
Portal AnalitikaIzvor

Prvi pretres, kako je precizirano ovom portalu iz beranskog osnovnog suda, održan je u utorak. Savović je iznio odbranu, a saslušan je i oštećeni Igor Tomkić, kao i predloženi svjedoci.

- Proveden je dokazni postupak. Sljedeće suđenje je na prijedlog odbrane zakazano za 4. septembar u 13 sati, kada će biti nastavljen dokazni postupak – kazali su iz beranskog Osnovnog suda.

Na video-snimku, sa društvene mreže Instagram, koji je 9. jula prenio Portal Antena M, vidi se kako Savović, u ulozi snimatelja, sa tri muškarca hoda asfaltiranom pješačkom stazom. Tada je poručio da će „svima da vrate“ i to „troduplo“, te da „ne znaju što ih čeka“.

- Čeka ih krvna osveta nisu svjesni, osveta će biti strašna. Pokaj se sotono, pokaj se sotono (smijeh)... – fragment je video snimka Savovića sa Instagrama.

Osnovni sud u Beranama mu je 12. jula odredio pritvor do mjesec zbog posebnih okolnosti koje ukazuju da će „dovršiti pokušano krivično djelo ili izvršiti krivično djelo kojim prijeti ili ponoviti krivično djelo“ koje mu je stavljeno na teret – ugrožavanje sigurnosti.

Ovo nije prvi „nasrtaj“ Savovića na Igora Tomkića i njegovu porodicu. U martu im je zapalio prodavnicu u naselju Dolac u Beranama, a za ovo krivično djelo je i osuđen na godinu i dva mjeseca zatvora, kao i da Tomkićima uplati 6.000 eura. Bio je na slobodi do pravosnažnosti presude.

Maltretiranje, kako je ranije za naše novine ispričao Tomkić, počelo je 2016. godine kada se sa porodicom vratio iz Njemačke u Berane, nakon što im je odbijen zahtjev za azil.

Tomkići, porodica porijeklom iz Hrvatske, kako je ispričao za Pobjedu ranije, u gradu na Limu živjeli su mirno više od šest decenija do tada.

Samo nekoliko sati nakon što je Igor Tomkić Portalu Antena M u martu ispričao, prvi put javno, o nevoljama na koje njegova porodica i on nailaze u Beranama – brutalno je pretučen.

Za to su na zatvorske kazne osuđeni Miloš Radević (25) i Novak Petrić (19), prvi na godinu i devet mjeseci, a drugi na godinu i sedam mjeseci zatvora.

Javnost je otpočetka oštro reagovala na ovaj slučaj, posebno zato što se sumnja da je osnov za napad Tomkićevo hrvatsko porijeklo, tražeći oštriju reakciju državnih organa, koji su se postepeno uključivali u njegovu zaštitu.

Čini se da to nije uticalo na osjećaj sigurnosti ove porodice u gradu na Limu, zato što je krajem maja Tomkić za Pobjedu ispričao da njegova porodica i on žele da napuste državu.

Portal Analitika