Abiznis

Sa državom se razgraničilo samo 13 opština

Ministarstvo finansija će preduzeti sve neophodne aktivnosti da bi ispunilo preporuke Državne revizorske institucije i formiralo jedinstvenu evidenciju državne imovine. 
Sa državom se razgraničilo samo 13 opština
Portal AnalitikaIzvor

Uslov za formiranje registra i procjenu vrijednosti je razgraničenje između države i opština što je složen i kompleksan proces - kazali su Pobjedi iz Ministarstva finansija.

- Prema posljednjem izvještaju Uprave za nekretnine od 23. januara, razgraničenje je završeno u 13 opština, a u ostalim djelimično. Razlog je to što lokalne samouprave, i pored više urgencija, nijesu dostavile potrebnu plansku dokumentaciju ili su dostavili nepotpunu - objasnili su iz ovog resora.

DRI je prije dva mjeseca konstatovala da država ni deset godina poslije donošenja Zakona o državnoj imovini nema evidenciju i registar imovine. Zbog toga su dali sedam preporuka Ministarstvu finansija, pet Upravi za imovinu i 11 ministarstvima i drugim državnim organima.

RAZGRANIČENJE

Iz Ministarstva objašnjavaju da je razgraničenje između države i opština uslov da bi se napravio registar i procijenila vrijednost imovine. To je, iz dosadašnjeg iskustva gledano, kompleksan posao.

- Ministarstvo finansija će preduzimati sve iz svoje nadležnosti da se taj posao završi. U prethodnom periodu smo, u saradnji sa nadležnim upravama za imovinu i nekretnine, te sa opštinama pokrenuli realizaciju aktivnosti utvrđenih Akcionim planom za uspostavljanje jedinstvene evidencije državne imovine iz 2014, odnosno registra nepokretnosti - pojašnjavaju u Ministarstvu.

Na sastancima sa predstavnicima ovih institucija i opština definisane su aktivnosti, faze u njihovoj realizaciji i stvaranje preduslova za uspostavljanje i vođenje jedinstvene evidencije državne imovine, nakon čega su preko Uprave za imovinu pokrenuli postupke uređenja listova nepokretnosti.

NOVI KONCEPT

- S obzirom na probleme na koje su nailazili pripremili su novi koncept, kojim će se važeći Akcioni plan prilagoditi, posebno preporukama DRI i biti proslijeđen Vladi, uz informaciju o realizaciji preporuka i o preduzetim aktivnostima - naveli su iz ovog resora.

Pripremili su i informaciju o realizaciji preporuka DRI, koju će proslijediti radnim tijelima Vlade.

- Predložićemo da se zaduže svi državni organi da preduzmu mjere i radnje kako bi se ispunile preporuke DRI - kazali su iz ovog resora i objasnili da će za 30 dana prilagoditi Akcioni plan novom konceptu u postupanju po pitanju jedinstvene evidencije državne imovine.

DRI je u izvještaju konstatovala da  razgraničenje državne i opštinske imovine nije završeno, iako je Vlada 2016. godine zadužila Ministarstvo i Upravu za nekretnine da to okončaju.

Portal Analitika