Politika

Usvojene izmjene o Odboru, odbijen zahtjev za formiranje tehničke vlade

Glasovima 42 poslanika, večeras je u Skupštini Crne Gore usvojena izmjena Odluke o obrazovanju Odbora za reformu izbornog zakonodavstva. Usvojenim amandmanima koje su predložile Demokrate, a formalno-pravno, na plenumu, predstavili poslanici vladajuće koalicije, članovi Odbora za politički sistem, predviđeno je da se odluke u Odboru donose tročetvrtinskom podrškom i da se definiše nezavisno nadzorno tijelo koje će pratiti njihovu implementaciju. Poslanici su usvojili i amandman koji je predložio predsjednik parlamenta, Ivan Brajović, da se se rok za izradu izbornog zakonodavstva produži do 15. novembra. Poslanici su odbili zahtjev Demokratskog fronta (DF) za formiranje prelazne vlade.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Portal AnalitikaIzvor

Izmjenama bi u Odbor trebalo da uđu predstavnici Demokrata i URA-e, koji su bojkotovali njegov rad.

Opozicioni poslanici tokom rasprave insistirali su na zahtjevu za prelaznom vladom, poručujući da nadzorno tijelo, čije je formiranje predviđeno usvojenim amandmanima Demokrata, ne može pratiti implementaciju izbornih zakona.

„To je kao da miševima date da čuvaju sir“, slikovito je ilustrovao tu situaciju nezavisni poslanik, Neđeljko Rudović.

Za Demokratsku partiju socijalista (DPS) je, međutim, taj zahtjev bio neutemeljen i politički nelegitiman.

„Ne treba da napominjem kako smo u Ustavu zapisali da se ne može uspostaviti, niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana. Kao što je poznato, izbori su priznati od strane svih relevantnih međunarodnih organizacija, i nijesu institucionalno osporeni, jer su opozicioni poslanici na svim biračkim mjestima, uredno potpisali zapisnike“, rekao je poslanik DPS-a, Andrija Nikolić.

Poslanici DF-a optužili su Demokrate da su predloženim amandmanima izdali opoziciju i pogazili Sporazum o budućnosti, koji su svi opozicioni poslanici potpisali s pokretom Odupri se, a kojim je bilo predviđeno formiranje prelazne vlade.

„Večeras prisustvujemo istorijskoj prevari čiji su akteri Demokrate i DPS. S ovim postupcima stavljena je tačka na bilo kakav dijalog s DPS-om. Bečićeve Demokrate bacaju Sporazum o budućnosti pod noge i prihataju dogovor s DPS-om i kao alternativu tehničkoj vladi predlažu neki nadzorni odbor. Da li vas ovo podsjeća na duh Pozitivne Crne Gore i Darka Pajovića? Duh Pajovića u liku Bečića osjeća se danas ovdje“, kazao je poslanik Fronta, Milutin Đukanović.

Uprkos oštrim porukama, DF je ipak ostavio prostor da se vrati u Odbor. Jedan od lidera tog političkog saveza, Andrija Mandić, poručio je da će oni narednih dana odlučiti da li će učestvovati u radu reformisanog skupštinskog tijela.

Večerašnjoj sjednici nisu prisustvovali poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) i Socijalističke narodne partije (SNP).

Brajović: Pružiti šansu svima koji žele da učestvuju u radu Odbora

Brajović je, otvarajući sjednicu, kazao da treba omogućiti dalji dijalog i pružiti šansu svima koji žele da učestvuju u radu Odbora.

On je rekao da je prihvatio samo amandman koji se odnosio na izmjenu roka rada Odbora (do 15. novembra), a da ostale amandmane nije želio da prihvati, jer smatra da o njima treba raspravljati u plenumu.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Slaven Radunović, rekao je da su članovi Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu iz Demokratske partije socijalista (DPS), „pokušali da sakriju da su oni formalni predlagači amandmana koje su predložile Demokrate“.

„Tek su se nakon mog insistiranja identifikovali. Predlagač i neko ko će da zastupa interese Demoratske Crne Gore, gospodin (Željko) Aprcović, biće novi gradonačelnik Kotora“, rekao je Radunović.

Aprcović je odgovorio da to nisu njegovi amandmani, već amandmani Odbora.

Nikolić: Tehnička vlada neutemeljen i politički nelegitiman zahtjev

Poslanik Andrija Nikolić (DPS) kazao je da kroz amandmane žele da uključe u Odbor „sve relevantne političke aktere“. Govoreći o amandmanu DF-a kojim se traži formiranje tehničke vlade, Nikolić je rekao da je to „neutemeljen i politički nelegitiman zahtjev“. Dodao je da je predloženo da se odluku u Odboru donose tročetvrtinskom, umjesto dvotrećinskom većinom.

„Traži se formiranje tehničke vlade sastavljene od tri grupacije na paritetnoj osnovi. Prva je opozicija, koja je izgubila izbore, druga je grupa nestranačkih ličnosti koje nijesu učestvovale na izborima, dok bi treću grupu činili predstavnici vladajuće koalicije, pa bi sad iz većine trebalo da pređe u manjinu. Ne treba da napominjem kako smo u Ustavu zapisali da se ne može uspostaviti, niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana. Kao što je poznato, izbori su priznati od strane svih relevantnih međunarodnih organizacija, i nijesu institucionalno osporeni, jer su opozicioni poslanici na svim biračkim mjestima, uredno potpisali zapisnike“, naveo je Nikolić.

Milun Zogović iz DF-a saopštio je da su „kolege Borisa Bogdanovića (Demokrate) iz DPS-a preuzele u njegovo ime ili u ime nove koalicije između DPS-a i Demokrata, amandmane i predstavili ih“.

Nikola Rakočević iz DPS-a izjavio je da Odbor ima spremne predloge zakona kojima se može unaprijediti izborni ambijent. Dodao je da su predlozi svakoga iz opozicije dobrodošli.

Đukanović: Bečić i Demokrate kao Pajović i Pozitivna

Poslanik Fronta Milutin Đukanović ocijenio je da DPS želi dijalog samo s poželjnom opozicijom.

„Večeras prisustvujemo istorijskoj prevari čiji su akteri Demokrate i DPS. S ovim postupcima stavljena je tačka na bilo kakav dijalog s DPS-om. Bečićeve Demokrate bacaju Sporazum o budućnosti pod noge i prihataju dogovor s DPS-om i kao alternativu tehničkoj vladi predlažu neki nadzorni odbor. Da li vas ovo podsjeća na duh Pozitivne Crne Gore i Darka Pajovića? Duh Pajovića u liku Bečića osjeća se danas ovdje“, poručio je on.

Lekiću prihvatljivi amandmani

Ervin Ibrahimović iz Bošnjačke stranke (BS) poručio je da pozicija i opozicija moraju da se udruže.

Poslanik Demosa Miodrag Lekić naveo je da će prihvatiti predložene amandmane DPS-a, kao i amandman DF-a o formiranju tehničke vlade.

Popović: Nećemo podržati amandmane

Liberalna partija (LP) nije učestvovala, kaže njen lider Andrija Popović, „u ovoj najnovijoj papazjaniji“. Podvlači da amandmani koji nisu prošli Zakonodavni odbor ne mogu biti na plenumu.

„Sigurno je da ih LP neće podržati. Nije u redu da dozvoljavamo uslovljavanja od strane onih koji ne dolaze u parlament. Ne znam da li se ikad desilo da amandmani nekoga ko bojkotouje parlament dođu na plenarno zasjedanje i da mi o njima raspravljamo? Svakakva politička čuda su ovdje moguća“, smatra Popović.

Danilović: Demokrate nadmašile sebe, tražimo tehničku vladu

Nezavisni poslanik Goran Danilović kaže da mu nije jasno šta su danas uradile Demokrate.

„Danas ste nadmašili sebe. Da su ovo njihovi (Demokrate) amandmani – kao što je bilo u 4 sata – naš klub bi bio na muci, i neke bi podržali, ali mi sad vidimo da su njihovi amandmani vaši (DPS). Vaše amandmane nećemo podržati. Kako neko može da ispostavi tuđe amandmane i da kaže da su to njegovi, a među njima čovjek koji obija kancelarije Demokratske Crne Gore u Kotoru, a ovdje govori u njihovi ime?!“, pitao je Danilović.

On je poričio da Posebni klub poslanika neće odstupiti od zahtjeva za formiranjem tehničke vlade.

Poslanica DPS-a Marta Šćepanović ocijenila je da su amandmani dobra platforma za zajednički rad vlasti i opozicije.

Veljko Vasiljević (DF) podsjetio da je taj politički savez bio u Odboru, ali da je „lopovsko krilo DPS-a spriječilo njihov rad“. DPS, uvjeren je on, može opet prekinuti rad Odbora ako osjeti da je ugrožen.

Miloš Nikolić (DPS) pitao je poslanike DF-a koliko je principijelno da u Beranama, Budvi i Herceg Novom ostaju u vlasti „s partijama o kojima govorite sve ovo što govorite“.

Danijel Živković (DPS) smatra da nema dobrih izbornih zakona dokle god se u njihovu reformu ne uključi opozicija.

Poslanica Fronta Vera Bulatović poručila je DPS-u: „Hajde da napravimo vladu izbornog povjerenja, pa da vidimo ko će koga pobijediti (na izborima)“.

Miodrag Vuković (DPS) naveo je da njegova stranka iskreno vjeruje u nastavak parlamentarnog dijaloga u Odboru.

Marina Jočić (DF) ocijenila je da je večeras zaboden glogov kolac u Sporazum o budućnosti.

Nikolić: Amandmani odgovaraju opoziciji

Većina predloženih amandmana, prema mišljenju Miloša Nikolića, odgovara opoziciji.

„Zašto kolege iz DF-a ne žele da podrže ovakva rješenja? Nemam jasan i logičan odgovor, ali nadam se da će se vratiti u Odbor“, dodao je on.

Nezavisna poslanica Anka Vukićević istakla je da neće podržati amandmane.

„Potpis na Sporazum o budućnosti nas obavezuje na to“, izjavila je ona.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša poručio je opoziciji, citirajući Ambrahama Linkolna: „Ne možemo pobjeći od odgovornosti sjutrašnjice izbjegavajući je danas“.

Milun Zogović pitao je da li je amandmane predložio Boris Bogdanović ili Željko Aprcović. Poslanik DPS-a je ponovio da nije predlagač.

Potpredsjednik Skupštine i poslanik koalicije „Albanci odlučno“, Genci Nimanbegu, pozvao je sve političke subjekte na dijalog i usvajanje izbornih zakona „za dobrobit građana“.

Rudović: Hvala ambasadorima EU

Nezavisni poslanik Neđeljko Rudović istakao je da je zahvalan ambasadorima EU – bez obzira na, kako je rekao, pozadinu ove sjednice – što su pomogli da se stvari pomjere s mrtve tačke. Dodaje da nadzorno tijelo neće moći da ispuni ulogu tehničke vlade.

„To je kao da miševima date da čuvaju sir“, slikovito je ilustrovao Rudović.

DPS je, kaže Predrag Sekulić iz te partije, uvijek spreman za „iole suvisle predloge kolega iz opozicije“. Njegov kolega Mihailo Anđušić dodaje da je u Odbor dobrodošao svako.

Branka Bošnjak izjavila je da je ponosna što je DF nepoželjna opozicija DPS-u.

„Više vam odgovaraju ovi bezlični, đečina infantilna, nedorasla... Da li su vas Demokrate naučile da plagirate amandmane?“, pitala je ona.

Član Posebnog kluba poslanika, Goran Radonjić, smatra da opozicija treba da vrši stalni pritisak na vlast, jer se „separatnim dogovorima ništa neće postići“. Radonjić naglašava da bez tehničke vlade nema slobodnih izbora.

Vučurović: Velika opoziciona izdaja

Jovan Vučurović (DF) saopštio je da su Demokrate ušle u koaliciju „s kriminalnim režimom DPS-a“.

„Isto ovako se ponašala i Pozitivna Crna Gora i legendarni Darko Pajović. Ovo je velika i teška izdaja unutar opozicije“, uvjeren je on.

Njegov kolega, Budimir Aleksić, navodi da „DPS uvijek nađe trule daske u opoziciji“.

Daliborka Pejović tvrdi da je u interesu njene stranke, DPS-a, da se konačno stavi tačka na ovu priču.

„Lakše je izgubiti izbore, nego slušati ovo svakog dana“, ocijenila je ona.

Slaven Radunović pita se kako će visoki funkcioneri Demokrata, nakon večerašnje sjednice, pogledati u oči doskorašnjeg predsjednika Opštine Kotor, Vladimira Jokića. Predrag Bulatović (DF) potcrtava da se DPS poigrao sa Bečićevom strankom.

Damjanović: Posebni klub neće podržati amandmane, mora se formirati tehnička vlada

Aleksandar Damjanović rekao je da pet opozicionih poslanika iz Posebnog kluba neće podržati amandmane Demokrata, koje predstavlja DPS-a.

„Ovim se ide korak unazad u odnosu na ono što je definisano u oktobru prošle godine. Nezavisno nadzorno tijelo nema veze s tehničkom vladom i ono krši odredbe Sporazuma o budućnosti. Fer i slobodne izbore može jedino omogućiti prelazna vlada“, izjavio je on.

Branko Radulović (DF) nazvao je Demorkate kukavicama koje ne smiju da dođu u parlament i iznesu svoj stav.

„Za te Demokrate bio sam tolerantan – mladost, ludost, opijenost... To što su napravili... Oni koji su izdajnici zovu su Demokrate i onaj (Dritan) Abazović i biće izdajnici svi oni koji uđu u (Odbor) bez prelazne vlade“, izričit je bio on.

Knežević: Bečić i Đukanović ubili Džemala Perovića i Sporazum o budućnosti

Njegov kolega, Milan Knežević, kazao je da večeras prisustvujemo sklapanju braka između Mila Đukanovića i Alekse Bečića.

„Kum je bio sinoć, donio je darove, i nije ga zaspijevao cijelu noć, a to je Aivo Orav iz EK. I kao što je u staroj Crnoj Gori, u znak nevinosti, mlada morala da pokaže krvav čaršav ujutru, tako će i Demokrate crvene kravate baciti sjutra na sve crnogorske ulice i pokazati da su izgubile nevinost s Đukanovićem“, rekao je Knežević i dodao:

„Ubili su Džemala Perovića i Sporazum o budućnosti. Ubili su ga Bečić i Đukanović. Pozivam Katnića, ako ne spava: tajniviče, prije nego što pređeš u papsko bivstvo, molim te istraži ovo ubistvo“.

Mandić: Odlučićemo da li ćemo učestvovati u radu Odbora

Poslanik DF-a Andrija Mandić poručio je da će taj politički savez narednih dana odlučiti da li će učestvovati u radu reformisanog Odbora.

Željko Aprcović saopštio je na kraju diskusije da podnijeti amandmani imaju za cilj da se konačno dođe do rješenja, „kako bi opozicija priznala da DPS pobjeđuje na izborima na zakonit način“.

Portal Analitika