Društvo

NVO povodom neusvajanja zakona: Vaša mržnja nas neće pokolebati

Nevladine organizacije su povodom Predloga zakona o životnom partnerstvu lica istog pola da u Crnoj Gori, ocijenile da je posebno je poražavajuće  što stranke nacionalnih manjina, čiji su predstavnici glasali protiv ovog zakona, nisu solidarne s drugim manjinama i poručile da ih mržnja neće pokolebati. 
NVO povodom neusvajanja zakona: Vaša mržnja nas neće pokolebati
Portal AnalitikaIzvor

Kako navode u saopštenju, u Crnoj Gori nažalost, još nije prepoznato da svi ljudi imaju pravo na dostojanstven život s osobom koju vole.

Oni koji nisu glasali za ovaj zakon nemaju pravo da drugima uskrate prava koja sami uživaju. Takvo postupanje je sebično i šteti javnom interesu zaštite ljudskih prava, navodi se u saopštenju.

Kako navode iz HRA, posebno je poražavajuće i to što stranke nacionalnih manjina, čiji su predstavnici glasali protiv ovog zakona, nisu solidarne s drugim manjinama, što je senzibilitet koji manjine pokazuju u nekim drugim državama.

 LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar su ocijenile da je neusvajanjem Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola poražen je demokratski proces u Crnoj Gori i sveukupan evropski put.

Kvir se u saopštenju ironično zahvalio svima koji su bili protiv Zakona. „Vaša mržnja nas neće pokolebati, usporiti ni zaustaviti“, navodi se u saopštenju.

Gej osobe u Crnoj Gori i dalje neće moći da sklapaju brakove jer Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola nije dobio potrebnu većinu, iako ga je predložila Vlada. Socijaldemokratska partija (SDP) pozvala je Vladu da ponovo predloži taj zakon jer kako navode oni bi za njega glasali da su danas bili u parlamentu. SDP ne prisustvuje današnjoj sjednici u znak revolta zbog jučerašnjeg kažnjavanja njihovog poslanika zbog iznenesenih političkih stanova čime je, kako tvrde u toj stranci, prekršen Poslovnik.

Portal Analitika