Politika

DF traži tehničku Vladu, poslanici vladajuće koalicije predlažu amandmane Demokrata

Poslanici Demokratskog fronta predložili su amandman na osnovu koga bi se formirala tehnička vlada koja bi sprovodila odluke Odbora za izradu izbornog zakonodavstva, saznaje Portal Analitika. Većina članova Odbora za politički sistem je odbila taj amandman.


DF traži tehničku Vladu, poslanici vladajuće koalicije predlažu amandmane Demokrata
Portal AnalitikaIzvor

"Tehnička vlada sastavljena po principu koji je predložen amandmanom jedan je od elementarnih uslova za stvaranje ambijenta koji bi mogao da dovede do slobodnih i fer izbora čiji bi rezultati bili priznati od svih učesnika" navodi se u amandmanu DF-a.

Većina članova Odbora je odbila amandmane DF-a.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić  je kazao da se sporazumom trazi da u Vladu uđe opozicija koja je izgubila na izborima i NVO koje nisu učestvovale na izborima.

"Nema vlasti koja ne proizilazi iz volje građana ostvarene na izborima. Zato je ovaj zahtjev ustavno neutemeljen", rekao je on.

Kako saznaje Portal Analitika, amandmane Demokrata će na plenumu predložiti poslanici vladajuće koalicije iz Odbora za politički sistem. Odbor će predložiti i amandman da se produži rok na izradi izbornog zakonodavstva do 15. novembra umjesto do 30. septembra.

U amandmanima odbora se, između ostalog, traži i da se se radno tijelo zove Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, da se implementiraju sve odluke OEBS-a, da odobrava Predlog zakona o medijima, odobrava i predlaže Zakon o RTCG i izbor članova Savjeta Javnog servisa...

Amandmani predviđaju i da se odluke u odboru donose tročetvrtinskom podrškom, da se definiše nezavisno nadzorno tijelo koje će pratiti implementaciju.

 

amandmaniamandmani-2

Podsjetimo, poslanik Demokrata Boris Bogdanović je predao devet amandmana na Predlog odluke o izmjeni odluke o obrazovanju Odbora za reformu izbornog zakonodavstva.

Demokrate, između ostalog, traže da se formira nadzorno tijelo za praćenje primjene usvojenih zakona, a da se odluke u Odboru donose tročetvrtinskom većinom.

Predlažu se da se precizira da je cilj Odbora implementacija svih preporuka OEBS-a/ODIHR-a, te da se Odboru omogući da odobrava i predlaže predlog Zakona o medijima, a ne samo da razmatra Nacrt zakona o medijima.

Odbor je, kako saznaje Portal Analitika, prihvatio predloge predsjednika parlamenta Ivana Brajovića.

Portal Analitika