Kopnenu i morsku granicu CG kontroliše po najvišim standardima EU i NATO-a

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić i šef Delegacije Evropske unije u našoj zemlji ambasador Aivo Orav obišli su danas granični prelaz u luci Bar i Komandno-operativni centar Regionalnog centra Granične policije „Jug“ koji od nedavno posjeduje savremenu tehniku za elektronsko osmatranje vrijednu 3,4 miliona eura, nabavljenu donacijom EU.
Kopnenu i morsku granicu CG kontroliše po najvišim standardima EU i NATO-a
Portal AnalitikaIzvor

„Povod za naš obilazak je bio da se upoznamo sa opremom i tehnikom koju koristi Granična policija za elektronsko osmatranje državne granice. Uvjerili smo se da je tehnologija koja je ugrađena i koju koristi ovaj granični centar najsavremenija i da omogućava potpuni nadzor i detekciju svih podataka na kopnenoj granici. Ugradnjom televizijskih i termovizijskih kamera uz radare na Crnom vrhu i Obostniku, koji su u skladu sa NATO standardima, obezbjeđuje se puni nadzor i detekcija i plave granice“ – rekao je ministar Nuhodžić po obilasku Centra.

Ambasador Orav je izrazio zadovoljstvo posjetom Baru i radom opreme sistema nadzora granice nabavljene donacijom EU.

„Vjerujem da ova donacija ove opreme jačamo kapacitete Granične policije da efikasnije otkriva i da se bori protiv prekograničnog kriminala. EU je najveći donator u Crnoj Gori. Današnja donacija od preko tri miliona je samo mali dio velikog paketa podrške EU u ukupnom iznosu od 20 miliona eura. Evropska unija ne daje samo novac za nabavku opreme i jačanje kapaciteta već pomažemo i Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije u obuci kako bi na bolji način mogli da se bore protiv kriminala, posebno protiv prekograničnog kriminala“ – rekao je ambasador Orav. Dodao je da je oprema koju smo vidjeli danas rezultat implementacije preporuka Evropske komisije i zahvalio se Ministarstvu unutrašnjih poslova na tome što je prihvatilo sve preporuke EK.

Ministar Nuhodžić je, govoreći o preporukama Evropske komisije, rekao da je sistem nadzora i kontrole državne granice sada u potpunosti usklađen sa evropskim standardima te da Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije rade u kontinuitetu na ispunjavanju preporuka Evropske komisije kada je u pitanju granična bezbjednost, a da MUP radi i na razvoju integrisanog upravljanja granicom u skladu sa Šengenskim akcionim planom i šengenskim standardima.

„Bezbjednost jedne zemlje započinje na njenoj granici. Zato mi u kontinuitetu ulažemo u sredstva i opremu za bezbjednost granice, u kontinuitetu ulažemo sredstva i radimo na edukaciji naše Granične policijne da bi naša granica bila bezbjednija, a da bi naši građani i oni koji dolaze kod nas da provedu godišnji odmor bili sigurniji“ – zaključio je ministar Nuhodžić.

U obilasku graničnog prelaza i regionalnog Komandno-operativnog centra prisustvovao je i pomoćnik direktora Uprave policije sektor Granične policije Vesko Damjanović.

Portal Analitika