Fudbal

Pobijedio rak, pa kupio svoj bivši klub


Osvajač Kupa pobjednika kupova 1990. i finalista Kupa šampiona 1992. prodat je za 140 miliona eura.
Pobijedio rak, pa kupio svoj bivši klub
Beta/Portal AnalitikaIzvor

Đanluka Vijali ostavio je dubok trag u sva četiri kluba za koja je nastupao kao profesionalac, ali u konkurenciji Kremonezea iz rodne Kremone, Juventusa i Čelsija, čini se da je ipak ekipa Sampdorije bila ta u kojoj je ostvario najveće uspjehe- srazmjerno istoriji i statusu pomenutih klubova.

Predvođena Robertom Manćinijem i Vijalijem, koji su igrali po notama legendarnog Vujadina Boškova, "Samp" je krajem 80-ih i početkom 90-ih igrala briljantan fudbal i spadala u sam vrh evropskog fudbala.

Osvojila je Seriju A i evropski Kup pobjednika kupova, dok je u meču za kontinentalnu titulu, odigranom na "Vembliju" 1992. godine, izgubila od Barselone golom Ronalda Kumana iz slobodnog udarca u 112. minutu.

Posljednji trofej bio je Kup Italije 1994, ali u međuvremenu je Boškov preuzeo Romu, a Vijali prešao u Juventus i bilo je jasno da se slavni dani bliže kraju...

Slavni klub iz Đenove u dva navrata je ispadao u Seriju B, dok je u elitnom rangu italijanskog fudbala imao neke vrlo dobre sezone, ali u prosjeku je to bila "surova" sredina tabele.

djanlukavijalimozzartsportVijest o prodaji Sampdorije, koju su danas prenijeli mediji na Apeninskom poluostrvu, možda nije sama po sebi najava velikog povratka u borbu za trofeje, ali će navijačima svakako donijeti novu nadu i osmjeh na lica, budući da se na čelu konzorcijuma budućih vlasnika nalazi upravo Đanluka Vijali!

Dugogodišnji vlasnik Sampdorije Masimo Ferero pregovarao je o prodaji sa Vijalijem i njegovom grupom investitora, a na sastanku predsjednika klubova Serije A otkrio je da će klub preći u njihove ruke za 140 miliona eura.

"Gazeta delo Sport" navela je da će preuzimanje uskoro biti završeno.

Vijali se po završetku sjajne igračke karijere oprobao u trenerskom poslu, ali poslije Čelsija (1998-2000) i Votforda (2001-2002) više nije sjedao na klupu.

Bavio se humanitarnim radom, radio kao stručni komentator na TV stanicama u Italiji i Engleskoj, da bi u žižu javnosti ponovo dospio prije oko godinu dana, kad je nakon osam mjeseci hemoterapije uspio da pobijedi rak.

Portal Analitika