Društvo

Brzom i pravovremenom intervencijom spašeno više života

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković sastao se danas sa predstavnicima američke Obalske straže (US COAST GUARD). 
Brzom i pravovremenom intervencijom spašeno više života
Portal AnalitikaIzvor

Na početku razgovora, ministar Nurković je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom,  koju u kontinuitetu  vec  nekoliko godina ostvarujemo sa predstavnicima institucije, a koja u ovoj oblasti ima zavidno iskustvo i resurse u svakom pogledu, kako u obučenom ljudskom kadru, tako i u tehnološkom smislu.

“Uvijek smo spremni da uvažimo konstruktivne prijedloge i sugestije koji imaju za cilj da doprinesu kvalitetu našeg sistema i podignu nivo bezbjednosti u  crnogorskim lukama” – istakao je Nurković uz konstataciju da su naši resursi u ovoj oblasti ograničeni, ali da puno napora ulažemo kako u nabavku opreme, tako i u osposobljavanje  crnogorskog kadra.

Kako je naglasila Natalie Moyer  koja je i prethodnih godina bila član tima US Coast Guard koji je vršio monitoring i davao određene preporuke u odnosu na naše nacionalne luke, te prati rad naše administracije možemo biti zadovoljni urađenim: “Svjedoci smo pozitvnih promjena godinama unazad, ali i u  periodu od naše poslednje posjete u maju i oktobru prošle godine. Naš cilj je razmjena iskustava i primjena najbolje prakse. U velikoj mjeri su ranije preporuke usvojene i implementirane što je znak da naša saradnja daje konkretne rezultate”

Predstavnica američkeObalske straže je zaključila da je ovo veoma pozitivna posjeta, da su vođeni veoma konstruktivni razgovori sa crnogorskom administracijom i predstavnicima u Luci Bar, Luci Kotor I Port of Adria.

Ministar Nurković je izrazio zadovoljstvo pozitivnom ocjenom  posjete i urađenog, ali i naporima koje predstavnici Obalske straže ulažu kada je u pitanju ova saradnja,  veoma važna za Crnu Goru.

Podsjetio je prisutne na aktivnosti koje je država sprovela i u kontinuitetu sprovodi i izrazio zadovoljstvo usljed napretka u ovoj oblasti.

Resorni ministar je govorio i o rezultatima rada Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, o ulaganjima u opremu ali i u osposobljavanje i obučavanje kadra.  

Upravo prije par dana efikasnost rada ovog organa je bila konkretna i na terenu, kada je za nekoliko sati brzom i pravovremenom intervencijom spašeno više života.

Stav predstavnika američke Obalske straže je da Crna Gora može biti pozitivan primjer kako sistem funkcioniše, ali i kako se kontiunirano ulaže i unapređuje stanje u ovoj oblasti u skladu sa evropskimiI svjetskim standardima.

Na kraju sastanka ministar Nurković je poručio da je nastavak saradnje važan za nas, posebno ako se ima u vidu da se izgradnjom novih marina i razvojem nautičkog turizma povećavaju i izazovi u oblasti pomorskog saobraćaja .

Portal Analitika