Crna hronika

Inspektori izvršili krivično djelo prevara u službi, oprano oko četiri miliona eura

Postoji osnovana sumnja da je ova kriminalna organizacija stvorena na teritoriji Crne Gore i da je djelovala u periodu od 2011 do kraja 2018. godine. Kako pokazuju rezultati istrage, kriminalna organizacija se bavila izdavanjem fiktivne fakture koju su predavali drugim pravnim licima koja su na osnovu fakture vršila privrednu djelatnost, pojasnila je na današnjoj pres konferenciji specijalna tužiteljka Lidija Mitrović.
Inspektori izvršili krivično djelo prevara u službi, oprano oko četiri miliona eura
Luka Đurić
Luka ĐurićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Rezultati dosadašnjeg postupk,a prikupljena dokumentacija od Proeske uprave, banaka i pravnih lica rezultirala je proširenjem istrage na nova lica i na već postojeća lica za krivično djelo pranje novca. Naredba o proširenju istrage, kako je objasnila Specijalna tužiteljka Lidija Mitrović, odnosi se na 14 fizičkih i na 9 pravnih lica.

''Postoji osnovana sumnja da su ova fizička i pravna lica izvršila krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, članstvo u kriminalnoj organizaciji, krivično djelo prevare u službi, prevare putem pomaganja, utaje poreza i doprinosa i krivično djelo pranje novca. Postoji osnovana sumnja da je ova kriminalna organizacija stvorena na teritoriji Crne Gore i da je djelovala u periodu od 2011. do kraja 2018. godine sa ciljem vršenja naprijed navedenih krivičnih djela, u koji je uključen veliki broj fizičkih i pravnih lica'', kazala je Mitorivć.

Kako dodaje, sumnjaju da je ova kriminalna organizacija, osnovana u pomenutom periodu i da su u okviru nje organizatori i članovi imali unaprijed određene uloge i zadatke i da je djelovala na dva načina.

''I to, određena fizička lica koja su označena kao organizatori kriminalne organizacije imali su plan da osnuju veliki broj pravnih lica čija je primarna djelatnost izdavanje fiktivnih faktura za robu i usluge koju ne bi pružili drugim pravnim licima, pa su nakon prethodnog dogovora sa odgovornim licima - uplatiocima izrađivali fiktivne fakture na iznose koje su prethodno dogovorili kao i na robu i usluge kojim se ta parvna lica pretežno bave. Nakon izrade tih faktura od strane fiktivnih firmi iste su predavane uplatiocima radi knjiženja u svojim knjigovodstvima, nakon što bi prethodno izvršili uplatu po takvim fakturama, koja bi istog dana bila podignuta i vraćena uplatiocima na ruke uz zadržavanje provizije, čime su pravna lica - uplatioci vršili krivično djelo utaje poreza, a izrađivači faktura utaju poreza putem pomaganja'', kazala je Mitrović.

lidija-mitrovic

Mitrović dodaje da postoji osnovana sumnja da je ova kriminalna organizacija u proširenom sastavu djelova i na mnogo opasniji način, tako što su pravna lica - osnovana u cilju izdavanja fiktivnih faktura, sačinjavala i na desetine faktura u velikim novčanim iznosima od po nekoliko stotina hiljada eura a sve kako bi kasnije predavali zahtjeve za povraćaj PDV-a.

''Po tim fiktivnim fakturama nije izvršeno plaćanje niti je isporučena roba i usluge i takve fakture su kao neplaćene knjižene u knjigovodstvima navodnih naručilaca po nalozima odgovornih lica u tim pravnim licima. Postoji sumnja da su odgovorna lica u pravnim licima naručiocima predavali zahtjeve poreskoj upravi da im se povrati ulazni PDV po takvim neplaćenim fakturama, poreski inspektori su u okviru svoje uloge u kriminalnoj organizaciji vršili kontrolu radi ocjene da li su zahtjevi za povraćaj PDV-a osnovani, donosili zapisnike o izvršenoj inspekcijskoj kontroli iako su znali da fakture nijesu plaćene i da roba nije isporučena. Oni su dalje prihvatali fakture kao validne, konstatovali da nema nepravilnosti, utvrđivali iznose koji se mogu vratiti kao PDV kredit i takve zapisnike dostavljali nadležnom organu Poreske uprave kako bi se donijelo rješenje o povraćaju na osnovu tih zapisnika, čime su izvršili krivično djelo prevara u službi'', ističe Mitrović.

Ona dalje objašnjava da takođe sumnjaju da su sredstva do kojih se došlo na osnovu usvojenog zahtjeva za povraćaj PDV-a a na osnovu prethodno dostavljenih cesija i zahtjeva za preusmjearvanje PDV kredita na druga pravna lica.

''Pa je po njihovim zahtjevima i donošeno rješenje da se jedan dio pDV kredita uplati na žiro račune pravnih lica kod različitih poslovnih banaka, a dio preusmjeri na račune PDV-a i poreza na dobit drugih pravnih lica sa teritorije Crne Gore iako ta pravna lica na koje je izvršeno preusmjeravanje sredstava nijesu bili dužnici prema državi, odnosno nijesu imali dug po osnovu PDV-a ćime je vršeno raslojavanje novčanih sredstava radi prikrivanja tragova i porijekla novaca i kako bi se u iznosu preusmjerenih sredstava omogućilo članovima kriminalne organizacije da preuzimaju robu, čime su izvršili krivično djelo pranje novca'', ističe Mitorivć.

Kako je zaključila, prema prikupljenim podacima u proširenoj istrazi kriminalna organizacija je stekla imovinsku koristu u iznosu od preko četiri miliona eura, a sve na štetu države. Ostvarena protivpravna imovinska korist dalje je, kako dodaje, koriđćena za izgradnju nekretnina, kupovinu vozila i ličnoj potrošnji članova kriminalne organizacije.

Odgovarajući na pitanja novinara, Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da su Bojan Petričević, jedan od vlasnika firmi “A Cop” i “PS gradnja”, i Saša Jokić, vlasnik firme preduzeća “Viner Co”, organizatori kriminalne grupe koja je oštetila državu za četiri miliona eura.

(video: PR Centar)

Portal Analitika