Podgorica

Vuković: Uložićemo u Glavni grad do kraja mandata 200 miliona, biće evropski

''Za nama je veoma uspješna godina što predstavlja garanciju da ćemo pretvoriti Podgoricu u moderan evropski grad po mjeri njenih stanovnika, dostojnim čovjeka 21. vijeka'', kazao je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković na konferenciji za medije povodom godišnjice rada lokalne uprave. 
Vuković: Uložićemo u Glavni grad do kraja mandata 200 miliona, biće evropski
Portal AnalitikaIzvor

On je naglasio da je glavni preduslov za to dobra infrastruktura, to je ono čemu su iz Glavnog grada tokom godine bili maksimalno posvećeni.

Ukupna vrijednost do sada realizovanih investicija na planu infrastrukture, a što je završeno za godinu iznosi 40 miliona eura.

"Investiralo se u tri nova bulevara, odnosno posljednoj fazi obilaznice oko Golubovaca, buevaru u Donjoj Gorici i Ankarskom bulevaru ukupne vrijednosti 17 miliona eura. Govorimo o adaptiranoj velikoj dvorani sportskog centra i rekonstuisanoj maloj sali. Govorimo i o izgradnji SSS u Golubovcima kao i i sportske dvorane čija je vrijednost pet milionma eura. Rekonstruisana je i Cvjetna ulica, vodovod u Hotima, višenamjenski objekat na Zlatici i ukupna vrijednost tih investicija je 35 miliona eura", rekao je on.

Realizovane investicije samo početak 

Kako je pojasnio Vuković, cilj je da Glavni grad u saradnji sa Vladom Crne Gore do kraja mandata Gradske uprave realizuje investicionu aktivnost čija će vrijednost prevazići 200 miliona eura, i ako to tako bude moći će da kažu da je postignut rezultat koji dugo nije viđen s obzirom na finansije sa kojima raspolažu. 

"Kad kažem 200 miliona eura imam u vidu i sljedeće projekte: Projekat vijeka a to je sistem za prečisćavanje otpadnih voda čija je vrijednost oko 50 miliona eutra i do kraja godine biće raspisani tenderi za svaku fazu projekta a do kraja sledeće godine biće gotove tri do četiti faze ovog projekta. Imaćemo 20 km nove nakalizacione mreže, novi most na Morači, i što je najvažnije početak radova na samom postrojenju. Ovaj projkekat košta 50 miliona eura a jugoztapadna obilaznica koju finansiramo iz sopstvenih sredstava koštaće oko 15 miliona eura'', kazao je on.

Radi se na novim projektima

Vlada Crne Gore uveliko radi uveliko radi na novom projektu a to je bulevar od Podgorice do Danilovgrada vrijednosnti 25 miliona eura, kao i buduća saobraćajna veza između bulevara u Donjoj Gorici i tog bulevara prema Danilovgradu vrijednosti 10 miliona eura. Ovi projekti ili će biti završeni tokom naredne godine ili tokom mandata ove gradske uprave.

"Osim toga, ambicija Glavnog grada je da se da završi bulevar prema Tuzima, da do puštanja prve faze autoputa Bar- Boljare završimo dodatih 500 metara bulevara prema Zlatici, da izgradimo bulevar u Donjoj Gorici i rekonsrukciju saobraćajnice prema Danilovgradu. Dobićemo i najsavremeniji dom za stare i istočnu tribinu stadiona. Nedavnio smo započeli i rekonstrukciju javne rasvijete, vrijednosti pet miona eura. Želimo da cijeli grad bude pokrivem LED tehnologijom. To ce donijeti bezbjednost na seoskim područjima. Do kraja mandata ove gradske uprave dobićemo i novu zgradu Gradskog pozorišta na koji Podgorica čeka punih 70 godina. Dobili smo rekonstruisanu ulicu Brace Zlatičanin a do kraja godine rekonstruisaćemo jos četiri ulice u Staroj Varoši koje će biti u novom ruhu jer je Stara Varoš je turistički potencijal", naglasio je Vuković.

Pripema se čitav niz novih projekata pout Lješanskog vodovoda, rekonstrukija putne mreže u Kučima i Piperima i desetine drugih.

Prioritet novo zapošljavanje

Vuković je kazao kako vide infrastrukturni razvoj kao šansu da privuku nove investitore a to znači nova radna mjesta i novo zapošljavanje.

"To znači i ublažavanje problema sa kojima se i mi suočavamo a to je problem nedovoljne zapošljenosti. Za sada imamo dobre signale i najave iz privatnog domaćeg i međunarodnog sektora. Ljudi prate naše infrastrukturne aktivnosti i imamo veliko interesovanje za pokretanje biznisa duž ovih saobraćajnih koridora na kojima trenutno radimo", rekao je on.

Naglasio je i kako je pola godine naplaćeno onoliko komunalija koliko je bilo planirano za cijelu godinu.

Samo jedan projekat Solana na Veljem brdu znači investiciju od najmanje 75 miliona eura.

Uporedo sa infrastuekurnim razvojem radilo se i na razvoju sporta. U pripremi je rekonstrukcija stadiona malih sportova. Kad je kultura u pitanju najzačajniji projekat nova zgrada pozorišta

Vuković je podsjetio na urađenu fasadu na zgradi Kanarinke i obećao kako će se potruditi da mnogim zgardama vrati stari izgled.

Vuković je rekao kako je važna tema i zaštita živozne sredine, a namjera je da se cijeli grad pokrije podzemnim kontejnerima.

"Mi ne možemo biti zadovoljni dok gore gume oko Podgorice, ali i sa tim izazovom ćemo se suočiti", rekao je on.  

Portal Analitika