Politika

Radić brani neodbranjivo, stavio se u službu Boškovića

Iz građanske inicijative „Sačuvajmo Sinjajevinu” i Ekološkog pokreta „Ozon“, pozvali su vojnog analitičara Aleksandra Radića da se ne stavlja u službu ministra odbrane Predraga Boškovića i brani neodbranjivo, jer, kako su istakli, ne postoji nijedna analiza koja je rađena za procjenu uticaja poligona na Sinjajevinu, posebno ne ona koja je pokazala da je granatiranje planine dobro za biodiverzitet.
Radić brani neodbranjivo, stavio se u službu Boškovića
Portal AnalitikaIzvor

Radić je ranije saopštio da gradnjom vojnog poligona na Sinjajevini ne može biti narušen ekosistem tog područja i to je mitomanija, ali je problem arogancija vlasti prema građanima, jer njima moraju da objasnite što želite da radite na tom području.

“Ako postoji mit gospodine Radiću, onda je to tvrdnja da uspostavljanjem vojnog poligona na Sinjajevini neće biti narušen ekostistem tog područja. Sa gospodinom Radićem smo saglasni da ministarstvo treba da promijeni pristup prema građanima, te da prestanu sa arogantnim i bahatim odnosom prema nama koji želimo dobro ovoj državi i želimo da zaštitimo prirodu”, poručuju iz građanske inicijativa „Sačuvajmo Sinjajevinu“ i Ekološkog pokreta „Ozon“.

Kako su istakli, u nedostatku argumentacije zašto želi spriječiti proglašenje Sinjajevine parkom prirode, čime bi se otvorio prostor za odrżivi razvoj tog područja, ministar odbrane pokušava već dobro poznatim ali prevaziđenim modelima, uključivanja obavještajnih službi i njihovih saradnika, kvazi analitičara svega i ničega, izvršiti pritisak na javnost i skrenuti pažnju sa suštine problema.

“To što neko, ko nikad nije bio na Sinjajevini, iz Beograda tvrdi bez ikakve argumentacije da vojne aktivnosti neće imati negativne efekte po ekosistem i tradicionalni način života na tom predivnom prostoru u srcu Crne Gore, uz to kao kritikujući upravo izostanak argumentacije od strane Ministarstva odbrane, samo pokazuje nemoć onih koji su zbog ličnog spremni da ugroze javni interes”, tvrde oni.

U najmanju je, kako dodaju iz ovog pokreta,  ruku jadno da u moru potplaćenih ekoloških eksperata, koji za šaku eura stavljaju potpis na sve i svašta, izvučete „vojnog” analitičara da govori o ekosistemskim uticajima.

“Samo bi jadnije bilo da se ustvrdi da će gađanja bojevom municijom i korišćenje eksplozivnih sredstava pozitivno djelovati na razvoj organske poljoprivrede, ljekovito bilje, zdravstveni i eko turizam, mada ni to ne bi bilo začuđujuće. Potpuno je jasno da sva potrebna argumentacija postoji u Studiji zaštite Sinjajevine koju je uradila Agencija za zaštitu prirode i żivotne sredine, na zahtjev opština Mojkovac, Kolašin, Šavnik i Žabljak, a gdje je na osnovu terenskih istrażivanja i stručne obrade podataka zaključeno da Sinjajevina, shodno vażećim zakonima, zaslużuje status Parka prorode i da bi planirane aktivnosti vojske to ugrozile”, navode oni.

Portal Analitika