Zanimljivosti

Za donesenu čašu punu opušaka dobićete čašu punu piva

Nanese li vas put ovo ljeto u Esteponu, primorsko mjesto na jugu Španije, donesite čašu punu opušaka na bilo koji štand na plaži i zauzvrat ćete dobiti čašu punu piva ili nekog osvježavajućeg napitka.
Za donesenu čašu punu opušaka dobićete čašu punu piva
HinaIzvor

Ovom inicijativom mjesto udaljeno 90 kilometara od grada Malage nastoji održati svoje pješčane plaže čistima. Kampanja „Obale bez opušaka“ (Las orillas sin colillas) naišla je na oduševljenje lokalnog stanovništva i turista.

"Molim vas pivo", govori strani turista dok na obližnjem šanku predaje plastičnu čašu do vrha napunjenu opušcima.

"Naravno gospodine", odgovara mu mladi konobar dok toči pivo u plastičnu čašu jednake zapremnine. Na tom štandu-kafiću nalijepljen je promotivni plakat ove kampanje. Turista podiže palac u zrak, a zatim se vraća na svoje mjesto na plaži.

Plaža je savršeno mjesto za čitanje, bavljenje sportom, sunčanje i kupanje. No za mnoge ona predstavlja i mjesto za opuštanje na kojemu dodatno uživaju pušeći cigaretu. Problem je to što svakog ljeta pijesak i more progutaju hiljade opušaka kojima je potrebno preko deset godina da se razgrade.

"Imaju toksične ostatke pa ako ih progutaju ribe, na kraju ćemo ih pojesti mi konzumirajući ribu. To je zatvoreni krug koji sigurno nema sretan kraj“, objašnjava Oskar Ruli, predsjednik Udruženja štandova na plažama oko Malage (ACHIMA).

Kako bi se prekinuo taj krug potrebno je osvijestiti ljude koji ovdje ljetuju te ih potaknuti na čuvanje okoline.

"Jako mi se sviđa ova ideja. Fantastična je. Imat ćemo čišću plažu", kaže jedna majka držeći za ruku malu djevojčicu dok zajedno posmatraju turiste kako opuške odlažu u plastične čaše.

Portal Analitika