Kultura

Jedan od najubjedljivih virtuoza današnjice nastupio na “Barskom ljetopisu”

U okviru muzičkog programa 32. „Barskog ljetopisa“ publici se u Dvorcu kralja Nikole u nedjelju veče predstavio ruski pijanista Aleksandar Sinčuk.
Jedan od najubjedljivih virtuoza današnjice nastupio na “Barskom ljetopisu”
Portal AnalitikaIzvor

Sinčuk važi za jednog od najubjedljivijih virtouza današnjice, vlasnik je niza prestižnih umjetničkih priznanja, koja su ga zasipala još od najranijih dana i tokom studija u Moskvi, a posebno se izdvaja pobjeda na prestižnom konkursu „Rahmanjinov“.

Prešavši na drugi kontinent, razvijao je svoj pijanizam podučavajući se i u Sjedinjenim Državama, na Zapadnoj obali, ali se najudobnije osjeća u Evropi. No, kada se pogleda lista njegovih nastupa u gradovima i uglednim dvoranama širom svijeta, od SAD do Dalekog istoka, postaje jasno da za njegovu klavirsku privlačnost zapravo nema granica.

U svom repertoaru, kako kaže, posebna mjesta zauzimaju djela njegovih sunarodnika Rahmanjinova i Čajkovskog, i smatra da je za svu rusku muziku zajednička toplina koju sa sobom nosi.

„Te emocije možete osjetiti kad ja sviram, teško mi je da o tome govorim jer neću ništa objasniti. Morate da me slušate i osjetićete sve“, kazao je Sinčuk.

Od 2014. godine se bavi pedagoškim radom. Godine 2015/2016. radio je kao asistent na Državnom moskovskom konzervatorijumu Čajkovski. Pored toga, redovno održava majstorske kurseve u Evropi, Americi i Aziji. 

Profesorski rad, kaže Sinčuk, mnogo mu prija.

„U tom procesu rada nekad i ja osjetim potrebu da radim nešto što nisam radio dok nisam bio student, tako da je taj pedagoški rad važan proces kako za studente tako i za mene“, istakao je on.

Sinčuk sarađuje sa brojnim ruskim i međunarodnim simfonijskim orkestrima, uključujući Orkestar Marijinski, Nacionalni filharmonijski orkestar Rusije, Simfonijski orkestar Moskve „Ruska filharmonija“, Brandenburški državni orkestar iz Frankfurta, Sofijska nacionalna filharmonija. Solistički album Aleksandra Sinčuka koji sadrži remek-djela ruskih kompozitora Čajkovskog, Skrjabina i Rahmanjinova snimljen je u Velikoj sali Moskovskog konzervatorijuma, a izdao ga je Classical Records 2014. godine.

Komercijalizacija umjetnosti je nešto što, kako kaže ovaj ruski pijanista, nije zaobišlo ni klasičnu muziku, a rješenje tog problema vidi u popularizaciji ove vrste muzike.

„Jedino tako možemo taj loš uticaj komercijalizacije da izbjegnemo na neki način. Tu su televizija, radio, sve društvene mreže koje sad postoje, muzičari i ljudi koji vole ovu muziku moraju da se time pozabave“, zaključio je Sinčuk.
 

Portal Analitika