Društvo

Informer nije bio član Medijskog savjeta za samoregulaciju

Apsolutna je neistina da je tabloid Informer ikada bio član Medijskog savjeta za samoregulaciju i nije nam poznato odkuda Nikoli Markoviću takve informacije, navodi se u saopštenju te organizacije.
Informer nije bio član Medijskog savjeta za samoregulaciju
Portal AnalitikaIzvor

„Takođe nije tačno da i jedan član našeg samoregulatornog tijela ima profesionalne i moralne standarde slične Informeru. Pink takođe nije već godinu dana član našeg samoregulatornog tijela“, kazali su iz Medijskog savjeta za samoregualciju.

Dodaju da je članstvo u zajedničkom samoregulatornm tijelu dobrovoljan izbor svakog medija. Zato, kako kažu, nema potrebe da se izmišljaju razlozi za nepristupanje jednom takvom tijelu.

„Dan nikada nije bio član takvog tijela, ni u vrijeme kada su svi mediji bili u njemu, tako da ne čudi da to ne želi ni danas. Nije nam samo jasno zašto se neistinite informacije navode kao razlozi“, podsjetili su.

Takođe tvrde da je netačno da se zajedničkim samoregulatornim tijelom želi postići da 100 malih medija tehničkim glasanjem proglase „velike ozbiljne medije“ neetičnim kako kaže Marković.

„Upravo suprotno je bilo predloženo na poslednjim pregovorima o jednom tijelu u novembru 2018 godine. Medijski savjet za samoregulaciju je ponudio Danu i Vijestima da imaju isti broj glasova kao svi mediji Medijskog savjeta za samoregulaciju. I to je urađeno upravo da bi se izbjeglo preglasavanje dva medija od strane velikog broja drugih medija“, istakli su.

Međutim, kako kažu, ni ovaj predlog nije odgovarao Danu i Vijestima.

„Ponavljamo da je samoregulacija dobrovoljna stvar kao i članstvo u zajedničkom tijelu i zato nema potrebe da se neistinama skrivaju neki drugi razlozi za izbjegavanje zajedničke samoregulaciju“, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika