Turizam

Božović: Dizdarica može postati Meka za paraglajdere (VIDEO)

Letjenje paraglajderom sa poletišta Dizdarica, koje se nalazi na 900 metara nadmorske visine, na 16 kilometara od Herceg Novog, inovativna je turistička ponuda na tom dijelu primorja, a kako kažu u Paraglajding klubu "Adriafly", nastojaće da to polazište bude i reprezentativno na Jadranskom moru.
Božović: Dizdarica može postati Meka za paraglajdere (VIDEO)
InfobiroIzvor

Kako je istakao za Infobiro Denis Božović iz PK "Adriafly", sve aktivnosti kluba su dobile podršku od lokalne turističke organizacije Herceg Novi, Opštine, Ministarstva turizma i Nacionalne turističke organizacije.

Božović naglašava da polazište može postati Meka za paraglajdere, pojašnjavajući da let u prosjeku traje 30 minuta, uz moguće oscilacije. Oni koji se odluče da lete, kako kaže u šali, su uzrasta od osam do 88 godina. Sigurnost svih koji se osmjele i odluče na let je, kako navodi, zagarantovana.

"Ljudi sa kontrolnog tornja i Agencije za civilno vazduhoplovstvo iz Podgorice su uvidjeli da mogu na nas da se oslone, da mogu da računaju na našu odgovornost, tako da su nam dali dozvolu da registrujemo Dizdaricu kao paraglajding poletište sa sletištem u Zelenici. Imamo parče neba i onog momenta kada najavimo aktivnosti, od tog momenta naša zona je zaštićena samo za nas. Pravilnikom je predviđeno da se može letjeti već od 12 godina, a naš najstariji korisnik je imao 86", navodi Božović, dodajući da veliki broj sunčanih dana u Herceg Novom nudi idealne uslove da se paraglajderom može letjeti i zimi i ljeti.

Severin Garić iz istog kluba, sa paraglajdingom se, priča, sreo prvi put u Beranama, gdje je stekao prva znanja, nakon čega u ovu priču ulazi ozbiljnije i sa puno strasti. Dizdarica je kaže specifično uzletište.

"Paraglajding je jedan od najbezbjednijih ekstremnih sportova trenutno u svijetu. Naše uzletište je jako specifično iz razloga što je jako termično, dosta dinamično. Sve zavisi od sposobnosti pilota, ako je pilot spreman i sposoban, ako je za taj dan odlučio da leti on može satima da ostane u vazduhu. U toku jednog mjeseca napravimo oko 15 do 20 sati leta", navodi Garić.

Portal Analitika