Podgorica

Vuković: Auto-put najveći razvojni zamajac sjevernih mjesnih zajednica Podgorice

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković razgovarao je juče sa građanima Bioča, Pelevog brijega, Brskuta, Lijeve rijeke i Trmanja čime je završen prvi ciklus obilaska svih mjesnih zajednica na teritoriji Podgorice.
Foto: PG Biro
Foto: PG Biro
Portal AnalitikaIzvor

On je tom prilikom saopštio prioritrne aktivnosti gradske uprave na prostoru sjevernih mjesnih zajednica Podgorice koje će doprinijeti povećanju kvaliteta života mještana tog područja i dodao da je ambicija uprave Glavnog grada da makar jednom godišnje obilazi sve mjesne zajednice, a da u međuvrenu radi na realizaciji dogovorenih aktivnosti, ali i potreba očekivanja građana u svim djelovima Podgorice.

„Projekat izgradnje prve dionice auto-puta Bar-Boljare je nešto što će trajno promijeniti lice Crne Gore i doprinijeti društvenom i ekonomskom razvoju naše države, ali će to istovremeno značiti i mnogo bolji život za sve ljude koji gravitiraju auto-putu pod pretpostavkom da se na adekvatan način iskoriste potencijali tog projekta“, istako je gradonačelnik.

On je naglasio da su prioriteti na području Bioča, Pelevog brijega, Brskuta, Lijeve Rijeke i Trmanja unapređnje putne infrastrukture, kvalitetnije vodosbadijevnje i napajanje električnom energijom. „Auto-put je važan ne samo kao buduća brza saobraćajna veza, već i kao potencijal za rješavanje problema vodosbabdijevanja, jer će se njegovom izgradnjom dobiti i nova vodovoda mreža kojom se trajno rješava problem adekvatnog snabdijevanja vodom ovih krajeva“ ocijenio je gradonačelnik.

Vuković je istakao da auto-put rješava i problem kvalitetnog snabdijevanja navedenih krajeva električnom energijom i saopštio da će Glavni grad u partnestvu sa CEDIS – om, koji je opredijelio 80 miliona za unapređenje stanja infrastrukture, prije svega niskonaponske mreže,  sagledati prioritete i u tom dijelu i iskoristiti taj potrncijel kako bi se riješili problemi te vrste i u ovom dijelu grada.

„Pitanje petlje Veruša je posebno bitno za građane Pelevog brijega, jer oni gledaju kako da se najlakše povežu sa auto-putem i ako se to uradi kako treba bićete 20-ak min od grada, tako da ćemo uvažiti apsolutno sve sugestije građana i uputiti ih na razmatranje nadležnim adresama kako bi se i to pitanje riješilo na najbolji i najfunkcionalniji način“ saopštio je Vukoivć.

Gradonačelnik je naglasio da će gradska uprva u saradnji sa Vladom i preduzećem „Monteput“ u narednom periodu preduzeti konkretne mjere kada je u pitanju saniranje nekih negativnih posljedica izgranje auto-puta na koje sugerišu mještani sela koja gravitiraju auto-putu. „Naša je pretpostavka da oni koji rade taj posao moraju sve vratiti u prvobitno stanje, ili čak i da unaprijede zatečeno stanje stvari, tako da će se Glavni grad maksimalno angažovati u tom dijelu zbog čega su nam jako su važne sugestije građana kako bismo pripremili izvještaj za Vladu i kineskog partnera i ukazali na određene probleme u infrastrukturi“, istakao je Vuković.

On se tom priliko zahvalio mještanima Pelevog brijega, koji žive neposredno uz trasu auto-puta na strpljenju, dodajući da će najveća satisfakcija biti stvaranje svih preduslova za kvalitetan život u ovom dijelu Podgorice nakon njegovog skorog završetka.

Gradonačelnik je ocijenio i da u narednom periodu treba raditi na unaprjeđenju stanja na putu od Bioča prema Lijevoj rijeci, naglašavajući da je Glavni grad nedavnio u saradnji sa kompanijom Bemax asfaltirao 2 km na tom putnom pravcu,  ali da ima još problematičnih dionica na toj trasi i da je Glavni gard spreman da se u skladu sa svojim nadležnostima maksimalno angažuje na tom poslu, jer taj put ostaje važna regionalna veza sa Podgoricom i nakon izgradnje auto-puta.

„Vrlo brzo ćemo krenuti u sanaciju klizišta u Opasanici i putnog pravaca Han – Opasanica u dužini od 6 km. Uprava javnih radova je preuzela obaveu da finansira taj projekat u vrijednosti 430.000 eura, a Glavni grad je pripremio teren i finasirao usvajanje Glavnog projekta, tako da ako se stvari budu odvijale po planu realno je da do kraja godine i taj problem koji je dugo opterećivao građane bude trajno riješen“ ocijenio je gradonačelnik dodajući da će se ove godine krenuti i u sanaciju puta prema Brskutu u dužini od 8 km.

On je mještanima saopštio i da su za Regionalni park Komovi stvorene sve pretpostavke da uprvni odbor i organi te insttiucije počnu da rade u punom kapacitetu i da gradska uprava ima velika očekivanja od tog društva u narednom periodu uzimajući u obzir potencijele ovog kraja i opredjeljenje Glavnog grada da se kroz adekvatan zakonski okvir na sistemski način uredi ekspolatacija prirodnih bogatstava i sa tog područja.

Gradonačelnik Vuković je zajedno sa direktorom Dječijeg saveza Podgorice Aleksandrom Miloševićem posjedio odmaralište na Veruši i tom prilikom izrazio zadovoljsto što su u  protekle dvije godine uložena značajna sredstva i što je unaprijeđen kvalitet usluga koje Glavni grad pruža u tom odmaralištu, ali i da gradska uprava ima ambiciozne planove kada je u pitanje valorizacija potencijala Veruše i u turističke svrhe.

Neposredno prije posjete MZ Lijeva rijeka gradonačelnik je položio cvijeće na Spomenik palim borcima svih oslobodilačkih ratova u Ljevoj rijeci, a tokom posjete Trmanju gradonačelnik Vuković je sa mještanima tog područja razgovarao o mogućnostima sanacije jednog dijela puta prema toj mjesnoj zajednici, kao i o adaptaciji rodne kuće narodnog heroja Veljka Vlahovića i njenom pretvaranju u narodni muzej.

Portal Analitika