Svijet

Rumuni na ulicama poslije silovanja i ubistva djevojčice

Premijerka Rumunije Vijorika Dančila izjavila je da razmatra raspisivanje referenduma o strožim kaznama za najteže zločine poslije silovanja i ubistva 15-godišnje djevojčice koje je šokiralo tu zemlju.
Foto: Tanjug/ AP Photo/Andreea Alexandru
Foto: Tanjug/ AP Photo/Andreea Alexandru
N1Izvor

Dančila se založila i za smanjenje vremena potrebnog za reagovanje u sličnim slučajevima, poslije kritika da je policija presporo reagovala na višestruke telefonske pozive ubijene djevojčice, upućene hitnoj službi, navodi Asošiejted pres.

Šef rumunske policije Joan Buda smijenjen je u petak zbog tog slučaja.

Hiljade ljudi protestovale su u Rumuniji u subotu uveče zbog ponašanja vlasti u tom slučaju i optužile rumunske zvaničnike za nemar, nestručnost i nedostatak empatije. Demonstranti su prošetali od sjedišta vlade do ministarstva unutrašnjih poslova, gdje su zapalili svijeće. Uzvikivali su slogane protiv vlade - "Ostavka", "Korupcija ubija", "Dolje vlada".

Zbog ubistva 15-godišnje Aleksandre uhapšen je George Dinča, osumnjičen za trgovanje maloljetnicima i silovanje.

Prema navodima Frans presa, djevojčicu je oteo vozač automobila u srijedu dok je stopirala na putu kući, na jugu Rumunije. Ona je u četvrtak ujutru tri puta uspjela da pozove hitni broj 112 i dala policiji podatke o mjestu gde je držana. Pošto je izvršila pretragu na tri pogrešne adrese, policija je konačno našla kuću koju je djevojčica opisala, više od 12 sati poslije njenih telefonskih poziva.

Zatim su tražili nalog za pretres i čekali do zore prije ulaska u tu kuću.

Od posljednje komunikacije sa Aleksandrom do otkrivanja "ljudskih ostataka" u kući prošlo je 19 sati.

Portal Analitika