Abiznis

Pametan je potez zaduživanje u ovoj za razduživanje u narednoj godini

Crnogorska ekonomija je rastuća i živa, što se vidi i po šestomjesečnim ovogodišnjim rezultatima, ali i iz prethodne godine. 
Pametan je potez zaduživanje u ovoj za razduživanje u narednoj godini
PobjedaIzvor

Ona je dinamična, sa visokim stopama rasta, niskom inflacijom, uz stalno otvaranje novih kapaciteta, stabilne finansije, snažnu investicionu aktivnost... Mi moramo sve da učinimo da i dalje ostanemo preduzetničko društvo uz snažno povećanje izvoza, kazao je u intervjuu Pobjedi dr Božo Mihailović, professor Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore i predsjednik Saveza ekonomista Crne Gore.

- To ne znači da nema problema i rizika. Nigdje ne teče med i mlijeko pa ni u našoj privredi. Svuda su ekonomski problemi, u regionu i van njega u svijetu. Jedna od naših bolnih tačaka je i zaduženost ali se Vlada odlučila na domaćinski ispravan potez da se u ovoj godini zaduži za 500 miliona eura pod povoljnijim uslovima da bi refinansirala obaveze koje dospijevaju naredne godine, kada se, po svim analizama, očekuju nepovoljniji uslovi za zaduživanje. Sistem zaduživanje radi razduživanja po projekcijama Vlade donijeće uštedu od 120-150 miliona eura u narednih deset godina.

Iako je zaduženost naš veliki problem ne treba dizati paniku. Uvijek treba posmatrati zašto se zadužujemo. Veoma je važno to što se posljednjih nekoliko godina ne zadužujemo za tekuću potrošnju da bi pokrivali rupe u budžetu, za isplatu plata, penzija, socijale. Zaduživanja su u najvećem dijelu bila razvojnog karaktera što u dugom roku mora da da efekte. Zaduženi su i drugi i ja bih zaduženost tretirao u odnosu na privrednu situaciju i probleme. Istina u javnosti se stiče utisak a neki žele tako da plasiraju da se 500 miliona zadužujemo da bi ih potrošili do kraja godine. To nije tačno, što i pokazuju državni podaci i zvanične izjave. Crna Gora ne može iz svog BDP u kojem je 77 odsto potrošnja značajnije da vraća dugove u trenutnoj situaciji.

Naš težak teret su euroobveznice koje su više od 35 odsto državnog duga. Mislim da su 1,035 milijardi i to pod nepovoljnim uslovima. Kao ekonomista nikada ne bih odobravao zaduživanje za potrošnju, ali odobravam pod povoljnim uslovima koje ima razvojnu komponentu. Vlada, čini mi se, zaduživanje drži pod kontrolom uz stabilne finansije - objašnjava Mihailović.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika